ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Γυμνός ο Δήμος Τριφυλίας σε στοιχειώδεις υποδομές

Η τελευταία κακοκαιρία ανέδειξε για άλλη μια φορά το έλλειμμα ακόμη και σε στοιχειώδεις υποδομές στο Δήμο Τριφυλίας.
Συγκεκριμένα ο μόλος του λιμανιού της Κυπαρισσίας κατέρρευσε και ουσιαστικά πια λιμάνι δεν υπάρχει.
Στο Καλό Νερό η έλλειψη Αντιδιαβρωτικής Προστασίας προκάλεσε τεράστιες ζημιές στην ακτή.

Στην παραλία .......


Στομίου γκρεμίστηκαν οι βράχοι που την περιβάλλουν, κατέρρευσαν τα σημεία και οι σκάλες πρόσβασης προς την παραλία και ήδη εγκυμονούνται σοβαροί κίνδυνοι για όσους θέλουν να αποκτήσουν πρόσβαση στην ακτή.
Το γεφύρι του Λαγκουβάρδου για άλλη μια φορά πλημμύρισε και όλοι οι παράκτιοι δρόμοι υπέστησαν σοβαρή διάβρωση.
Ο Δήμος Τριφυλίας μολονότι για όλα αυτά τα ζητήματα δεν έχει τυπική ή ουσιαστική αρμοδιότητα αγωνίζεται, αφότου η νέα Δημοτική Αρχή ανέλαβε τα καθήκοντά της, να απεγκλωβίσει τα απαιτούμενα έργα από τις γραφειοκρατικές και άλλες διεργασίες και να δρομολογήσει τις λύσεις του.
Είναι πια η ώρα όπου τα λόγια εξαντλήθηκαν, οι συζητήσεις έχουν ολοκληρωθεί, οι προτάσεις έχουν διατυπωθεί. Είναι η ώρα των αποφάσεων.
Κατανοούμε τις δυσκολίες της συγκυρίας που βιώνει η πατρίδα μας. Ωστόσο στον προκρούστη της δημοσιονομικής «πειθαρχίας» δεν μπορεί να θυσιάζονται τα στοιχειώδη δικαιώματα των πολιτών.

Ο Δήμος Τριφυλίας εκφράζει την ικανοποίησή του γιατί με την δημοπράτηση της γέφυρας του Λαγκουβάρδου δίνεται επιτέλους λύση σ’ ένα χρόνιο πρόβλημα που ταλανίζει την περιοχή, καθώς και για το ότι μετά την δημοσίευση της απόφασης για την εξομοίωση του λιμένος Μαράθου δίνεται λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα που επίσης για χρόνια ταλανίζει την περιοχή. Η Δημοτική Αρχή θα επιμείνει σε άμεση συνεργασία με την Περιφέρεια και τις άλλες αρμόδιες Υπηρεσίες, να δρομολογηθούν επιτέλους οι λύσεις τόσο για το λιμάνι της Κυπαρισσίας όσο και για την Αντιδιαβρωτική προστασία του Καλού Νερού.

Είχαμε δηλώσει ότι αναλαμβάνουμε τη διαχείριση του Δήμου Τριφυλίας όχι ως Εισαγγελείς για το παρελθόν αλλά ως αγωνιστές για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας.
Έτσι θα συνεχίσουμε. Η μη αναμόχλευση όμως του παρελθόντος δε νομιμοποιεί τους συμπράξαντες ή τους σιωπήσαντες στο παρελθόν να γίνονται όψιμοι επικριτές.



ΑΠΟ http://filiatranews.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...