ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2013

Με πρώτες Στοκχόλμη 9 και Μόναχο 10 Μαρτίου: Οι νέες πτήσεις από Καλαμάτα για Ευρώπη

Τουλάχιστον 5 τακτικές αεροπορικές συνδέσεις με το εξωτερικό, καθώς και 8 γραμμές τσάρτερ θα έχει η Καλαμάτα τη φετινή θερινή περίοδο, όπως προκύπτει από τη μέχρι τώρα διαμόρφωση του προγράμματος πτήσεων - το οποίο, πάντως, δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί στο σύνολό του.

Παράλληλα, όσον αφορά το εσωτερικό, αυξάνονται σε 6 την εβδομάδα οι πτήσεις της Astra για Θεσσαλονίκη -καθημερινά εκτός από την Τρίτη- ενώ σχεδόν σίγουρη θεωρείται και η αεροπορική σύνδεση της Καλαμάτας με την Αθήνα μέσω της Aegean, από τον Απρίλιο ώς τον Οκτώβριο.

Οι βέβαιες τακτικές πτήσεις προς το εξωτερικό είναι 3 από την Aegean (Μόσχα, Στοκχόλμη και Μόναχο) και από μία της Ryan Air και της Easy Jet, προς Μιλάνο και Λονδίνο αντίστοιχα.
Το πρώτο δρομολόγιο εξωτερικού για φέτος θα γίνει το Σάββατο 9 Μαρτίου από την Aegean και αφορά τη σύνδεση της Καλαμάτας με τη Στοκχόλμη. Την επόμενη ημέρα, Κυριακή 10 Μαρτίου, η ίδια εταιρεία εγκαινιάζει τη σύνδεση της Καλαμάτας με το Μόναχο.
Οσον αφορά το τρίτο -τακτικό δρομολόγιο- της Aegean, προς Μόσχα, δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί η ημερομηνία έναρξης.
Τα υπόλοιπα δύο τακτικά δρομολόγια -από τους χαμηλού κόστους αερομεταφορείς- προβλέπεται να αρχίσουν, στις 2 Απριλίου της Ryan Air προς Μιλάνο (κάθε Τρίτη και Σάββατο ώς τις 26 Οκτωβρίου) και της Easy Jet προς Λονδίνο στις 9 Ιουλίου (κάθε Τρίτη και Σάββατο ώς τις 26 Οκτωβρίου).
Πρακτικά, τακτικές γραμμές μπορούν να θεωρηθούν αυτές που ο ενδιαφερόμενος έχει τη δυνατότητα να αγοράσει εισιτήριο μέσα από τις ιστοσελίδες τους στο Διαδίκτυο.
Ας σημειωθεί εξ άλλου ότι η Aegean έχει ανακοινώσει επίσης -χωρίς όμως να έχουν οριστικοποιηθεί ακόμα ημερομηνίες και συχνότητα πτήσεων- τη σύνδεση της Καλαμάτας με Γκέτεμποργκ, Αγία Πετρούπολη, Κίεβο και Τελ Αβίβ.

ΤΑ ΤΣΑΡΤΕΡ

Για τις γραμμές τσάρτερ, η δυνατότητα για αγορά εισιτηρίου υπάρχει μόνο μέσω ταξιδιωτικού γραφείου ή του τοπικού αντιπροσώπου κάθε εταιρείας.
Οι συγκεκριμένες 8 γραμμές τσάρτερ του φετινού καλοκαιριού -σύμφωνα με το μέχρι στιγμής διαμορφωμένο πρόγραμμα- είναι:
α) Thomas Cook από 26 Μαΐου μέχρι 29 Σεπτεμβρίου από και προς το Λονδίνο και από 5 Μαΐου ώς 29 Σεπτεμβρίου από και προς το Μάντσεστερ.
β) Transavia Airlines από και προς το Αμστερνταμ, από 22 Απριλίου ώς 7 Οκτωβρίου κάθε Δευτέρα και Πέμπτη.
γ) Austrian από και προς Βιέννη, από 19 Μαΐου ώς 29 Σεπτεμβρίου κάθε Κυριακή.
δ) Skandinavian από και προς Οσλο, από 18 Μαΐου ώς 12 Οκτωβρίου κάθε Σάββατο.
ε) Travel Services από και προς Πράγα, ανά δεκαήμερο, από 17 Ιουνίου ώς 30 Σεπτεμβρίου.
στ) Niki Airlines από και προς Βιέννη, από 16 Μαΐου ώς 13 Οκτωβρίου.
ζ)  Germania Airlines από και προς Λονδίνο, από 26 Μαΐου ώς 13 Οκτωβρίου.
Τέλος, η Ural Airlines έχει ενημερώσει για μία πτήση στις 28 Μαΐου προς και από το Εκατερίνεμπουργκ, στη Ρωσία.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εστίαση: Επιδότηση επιχειρήσεων μέσω ΕΣΠΑ

  Πέμπτη, 13 Μαϊος 2021 14:51 Ξεκινούν την Παρασκευή, 14 Μαΐου οι αιτήσεις για την επιδότηση των επιχειρήσεων εστίασης μέσω της δρά...