ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Την Δευτέρα σε λειτουργία τα ΓΕΦ της Πύλου και της Κυπαρισσίας

Ατελείωτες ουρές, γκρίνιες και παράπονα συνθέτουν το σκηνικό στη ΔΟΥ Καλαμάτας, όπου πλέον εξυπηρετούνται όλοι οι φορολογούμενοι της Μεσσηνίας. Σύμφωνα με την προϊσταμένη της ΔΟΥ Καλαμάτας Ευγενία Κούβελα, τη Δευτέρα πρόκειται να λειτουργήσουν τα Γραφεία Εξυπηρέτησης Φορολογούμενων της Πύλου και της Κυπαρισσίας σε χώρους των δήμων, με περιορισμένο όμως αντικείμενο για αρχή.

Εκτιμά πως η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί προς τα τέλη Φεβρουαρίου, οπότε αναμένεται πως θα έχει εγκατασταθεί στις υπηρεσίες το νέο Taxis, που θα δώσει τη δυνατότητα να εξυπηρετούνται οι φορολογούμενοι με ενιαίο κωδικό. Ετσι πιστεύει ότι θα πάψει η ταλαιπωρία του κόσμου, ο οποίος τώρα αναγκάζεται να μετακινείται στην Καλαμάτα.


Η κατάσταση στη ΔΟΥ Καλαμάτας είναι απερίγραπτη αυτό το διάστημα, καθώς σύμφωνα με την κ. Κούβελα το προσωπικό που υπήρχε στην υπηρεσία συν 5 ακόμη άτομα από τον υπόλοιπο νομό καλούνται να εξυπηρετήσουν 164.000 φορολογούμενος από όλη τη Μεσσηνία. Και αυτό, γιατί οι υπόλοιποι υπάλληλοι των άλλων ΔΟΥ του νομού δεν έχουν μετακινηθεί ακόμα στην Καλαμάτα, καθώς βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη η διαδικασία για την παράδοση - παραλαβή των 6 υπηρεσιών που έκλεισαν.

Οι φορολογούμενοι των μέχρι πρότινος 7 ΔΟΥ του νομού εξυπηρετούνται σε 4 διαφορετικά ταμεία της ΔΟΥ Καλαμάτας, ανά περιοχές, ώστε το κάθε ταμείο να διαχειρίζεται συγκεκριμένους κωδικούς υπηρεσιών.

Γενικά, η κ. Κούβελα περιγράφει πως πρόκειται για μια κρίσιμη μεταβατική περίοδο κατά την οποία επικρατεί ιδιαίτερη ένταση. Ευελπιστεί όμως ότι η κατάσταση να ομαλοποιηθεί σχετικά σύντομα, εφόσον επαληθευτούν οι πληροφορίες που υπάρχουν, ότι η ΔΟΥ Καλαμάτας θα είναι από τις πρώτες στις οποίες θα εγκατασταθεί το νέο Taxis. Επίσης, σημαντικό ρόλο στην εκτόνωση της κατάστασης θα παίξει η υποχρεωτική πληρωμή όλων των φόρων κ.λπ. στις τράπεζες - όπου ήδη από τα τέλη Μαρτίου αναμένεται να ξεκινήσει η πληρωμή ορισμένων.

Η προϊσταμένη της ΔΟΥ ζητά την κατανόηση του κόσμου γι' αυτό το δύσκολο μεταβατικό στάδιο. Εκφράζει πάντως την ανησυχία της πως η κατάσταση θα είναι δύσκολη, ειδικά την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε θα είναι αυξημένη η προσέλευση φορολογούμενων λόγω του ότι τελειώνει ο μήνας και παράλληλα θα είναι σε εξέλιξη η μετακόμιση εξοπλισμού από τις άλλες υπηρεσίες.

ΠΗΓΗ ελευθερία
ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: