ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Η τουρκιική 'εισβολή' στη μαρίνα Καλαμάτας φέρνει αναστάτωση

Αναστάτωση έχουν προκαλέσει στην Καλαμάτα οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για την εκχώρηση της Μαρίνας σε εταιρεία τουρκικών συμφερόντων. Παρόλα αυτά οποιοσδήποτε με μια απλή επίσκεψη στην ιστοσελίδα της εταιρείας Doguş, που φέρεται πλέον ότι θα εκμεταλλεύεται στο εξής την Μαρίνα της Καλαμάτας, θα διαπιστώσει ότι η συγκεκριμένη Μαρίνα δεν περιλαμβάνεται. Αντίθετα η εταιρεία αναφέρεται στις Μαρίνες Γουβιών στην Κέρκυρα, Λευκάδας στην Λευκάδα, και Ζέας που βρίσκεται
στο αρχαίο λιμάνι του Πειραιά. Ωστόσο αυτό σε καμία περίπτωση δεν ανατρέπει τις ανησυχίες που υπάρχουν. Αντίθετος στην αλλαγή του καθεστώτος στην Μαρίνα, εμφανίστηκε ο δήμαρχος Καλαμάτας.
Ο κος Νίκας μίλησε για πλήγμα στα συμφέροντα του Δήμου, αλλά και στα συμφέροντα των επαγγελματιών και των κατοίκων της Δυτικής Παραλίας, οι οποίοι χρησιμοποιούν τους χώρους της Μαρίνας είτε για την υποστήριξη των επαγγελματικών δραστηριοτήτων τους είτε για αναψυχή. Να σημειωθεί ότι ο Δημοτικός λιμένας «Μαρίνα», έχει παραχωρηθεί κατά χρήση από το Δημόσιο στο Δήμο Καλαμάτας, ο οποίος τον ενοικίασε ύστερα από διαγωνισμό και με συμφωνητικό για 24 χρόνια. Ο Δήμος, δήλωσε ο Δήμαρχος, δεν μπορεί ποτέ να αποδεχθεί την αλλαγή καθεστώτος, για αυτό – άλλωστε – αρνήθηκε να συναινέσει στην εκχώρηση των μετοχών. Σημειώνεται ότι, όρος του συμφωνητικού είναι η αδειοδότηση από το Δήμο για την περίπτωση εκχώρησης μετοχών. Σύμφωνα με πλήθος δημοσιευμάτων που δημιούργησαν αναστάτωση στην Καλμάτα, ο Τούρκος δισεκατομμυριούχος Φερίτ Σαχένκ θα διαθέτει σύντομα στο χαρτοφυλάκιό και την Μαρίνα της Καλαμάτας. Ο 49χρονος Φερίτ Σαχένκ έχει προσωπική του περιουσία που ξεπερνά τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια και θεωρείται ο τούρκος «κροίσος».

newsmessinia.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.