ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Την Κυριακή οι εκλογές για τη διοίκηση του συνεταιρισμού της Ενωσης Μεσσηνίας

Με ομάδες και "γραμμές", όπως γινόταν και στην ΕΑΣ, με στόχο την επικράτηση και τον έλεγχο του νέου συνεταιρισμού της Ενωσης Μεσσηνίας -του διαδόχου της ΕΑΣ-, πραγματοποιείται αύριο Κυριακή στις 11.30 το πρωί, στο συνεδριακό κέντρο του "Ελίτ", η επαναληπτική γενική συνέλευση, κατά την οποία θα διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη των οργάνων της καινούργιας οργάνωσης. Σε κρίσιμη καμπή για το μέλλον της Ενωσης οι παθογένειες του παρελθόντος δε λένε να εκλείψουν. Τα προσωπικά και κομματικά συμφέροντα μπαίνουν και πάλι πάνω από την ενότητα και την ανάγκη της συνεργασίας και της συνεννόησης, για να σταθεί και να έχει προοπτική η σημαντικότερη
συνεταιριστική οργάνωση της Μεσσηνίας.

«Η Ενωση έχει μέλλον, αρκεί να υπάρξει σωστή διαχείριση. Χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας, πολλή δουλειά και πολλή προσπάθεια για να αλλάξει η κατάσταση», παρατήρησε στην "Ε" ο Κώστας Κατσούλης, πρόεδρος του προσωρινού Δ.Σ. και σημείωσε: «Αν διαχειριστείς σωστά τα πράγματα, θα σε εμπιστευτεί και ο παραγωγός. Αυτό το μαγαζί πρέπει να μείνει ανοιχτό, γιατί υπηρετεί τα συμφέροντα των παραγωγών».
Ο Πάνος Παγάνης, μέλος του προσωρινού Δ.Σ., επεσήμανε ότι «η Ενωση έχει μέλλον, σε περίπτωση που ανοίξουν οι κατάλογοι και αποκτήσουμε χιλιάδες μέλη, ενεργούς παραγωγούς και αγρότες. Πρέπει να αγκαλιάσουν την Ενωση οι περισσότεροι παραγωγοί του νομού, για να έχει μέλλον».
Οι υποψήφιοι για το Δ.Σ., το Εποπτικό Συμβούλιο και για την ΠΑΣΕΓΕΣ είναι, αναλυτικά:
- Για το 11μελές Δ.Σ.: Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος του Γεωργίου, Αριστείδης Γιαννακόπουλος του Ανδρέα, Γιώργος Γιαννακόπουλος του Παναγιώτη, Γιάννης Γκίζας του Δημοσθένη, Γιάννης Ζωντανός του Μιχαήλ, Γιώργος Καρβέλας του Δημητρίου, Νίκος Καψαμπέλης του Δημητρίου, Γιώργος Κατσούλης του Φωτίου, Κωνσταντίνος Κατσούλης του Νικολάου, Βασίλης Κοζομπόλης του Ιωάννη, Γιώργος Λαζόγιαννης του Βασιλείου, Σταύρος Νικολακόπουλος του Αθανασίου, Ηλίας Ντονάς του Κωνσταντίνου, Παναγιώτης Οικονομέας του Γεωργίου, Παναγιώτης Παγάνης του Σταύρου, Βασίλης Παπαδόπουλος του Ανδρέα, Αυγερινός Ράμμος του Γεωργίου, Χάρης Ρέκκας του Αλέξανδρου, Αναστάσιος Τομαράς του Κωνσταντίνου.
- Για το 5μελές Εποπτικό Συμβούλιο:
Στυλιανός Ζόμπολας του Ανδρέα, Γιώργος Θεοδωρόπουλος του Βασιλείου, Βασίλης Καπράλος του Φωτίου, Γιώργος Κόλλιας του Δημητρίου, Νίκος Κουφόπουλος του Ιωάννη, Διονύσης Πετρόπουλος του Ηλία.
- Για τη μία θέση του αντιπροσώπου για την ΠΑΣΕΓΕΣ: Δημήτρης Βεργόπουλος του Διονυσίου, Βασίλης Καπράλος του Φωτίου, Νίκος Καψαμπέλης του Δημητρίου, Αυγερινός Ράμμος του Γεωργίου.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: