ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Θέρμανση: τι είναι τα ενεργειακά τζάκια μέσω “Εξοικονομώ” που προτείνει το ΥΠΕΚΑ – Η σύσκεψη

Η μετατροπή των τζακιών σε ενεργειακά με διεύρυνση των κριτηρίων για ένταξη στο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ΄ Οίκον» περιλαμβάνεται στα μέτρα για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που αποφασίστηκαν στη χθεσινή έκτακτη σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ με αφορμή την εμφάνιση αιθαλομίχλης στην Αθήνα εξαιτίας της καύσης βιομάζας.
Ενεργειακό τζάκι ονομάζεται το τζάκι εκείνο που εκμεταλλεύεται τη ροή του ζεστού αέρα που δημιουργείται ( απο την καύση του ξύλου ) μέσα στον θερμοθάλαμο που περιβάλει την μαντεμένια εστία του. Η ροή του αέρα μπορει να είναι είτε
φυσική (απλά ενεργειακά τζάκια) είτε μηχανική (αερόθερμα ενεργειακά τζάκια).
Επίσης ο θερμοθάλαμος είναι είτε μεταλλικός προσαρμοσμένος ήδη πάνω στην μαντεμένια εστία η ακόμα μπορεί να δημιουργηθεί όταν τοποθετείται το τζάκι ( κλείνοντάς το με πυράντοχη γυψοσανίδα, μονωμένη εσωτερικά με τα κατάλληλα μονωτικά υλικά).
Ο καθαρισμός και η διατήρηση της εστίας του τζακιού -και όχι μόνο του ενεργειακού- σε καλή κατάσταση αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη σωστή λειτουργία του συστήματος η οποία θα μας διασφαλίσει αποδοτική θέρμανση και σωστή λειτουργία για μεγάλο διάστημα.
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ακολουθούνται πιστά οι κανονισμοί συντήρησης που συστήνει η κατασκευάστρια εταιρία ενώ κάποιες βασικές συμβουλές είναι οι ακόλουθες:
- Σε καμία περίπτωση δεν καίμε υγρά ή βαμμένα ξύλα
- Τα ξύλα θα πρέπει να καίγονται μακριά από το τζάμι
- Το τζάμι καθαρίζεται μόνο όταν είναι τελείως κρύο με ειδικό καθαριστικό υγρό
- Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ χημικά υγρά για τον καθαρισμό της εστίας.
Σημαντικός θεωρείται και ο καθαρισμός της καμινάδας ώστε να εξαλείφεται ο κίνδυνος ανεπιθύμητων οσμών, απελευθέρωσης μικροσωματιδίων, μαυρίσματος των τοίχων αλλά και πιθανής ανάφλεξης της καπνιάς η οποία μπορεί να καταστρέψει την εστία ή ακόμη να οδηγήσει και σε πυρκαγιά.
Ο καθαρισμός είναι χημικός ή μηχανικός και καλό είναι να γίνεται από κάποιον ειδικό.

—Οι υπόλοιπες προτάσεις του ΥΠΕΚΑ
Στις προτάσεις δράσεων περιλαμβάνονται επίσης η εντατικοποίηση των ελέγχων στα καύσιμα αλλά και στα θερμαντικά σώματα, η αυστηρότερη προτυποποίηση των καυστήρων, αλλά και οι εντατικοί έλεγχοι στα υλικά καύσης και ο ποιοτικός τους έλεγχος, καθώς και καλύτερος συντονισμός και συνεργασία ανάμεσα στους σταθμούς μετρήσεων ρύπανσης που διαθέτουν η ΕΑΡΘ, η Μετεωρολογική Υπηρεσία και τα Πανεπιστήμια ώστε να δημιουργηθεί ενιαίο δίκτυο καταγραφής των δεδομένων.
Παράλληλα, θα υπάρξουν συντονισμένες κινήσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών, καθώς το πρόβλημα συνδέεται και με έλλειψη πληροφόρησης ως προς την αποτελεσματικότητα και θερμαντική ικανότητα κάθε καυσίμου, αλλά και ως προς τις μακροχρόνιες συνέπειες στην δημόσια υγεία.
Επίσης εξετάζονται ήδη οι σχετικές τεχνικές προδιαγραφές που ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. την Αυστρία, Νορβηγία, Γερμανία κλπ.), σχετικά με τα υλικά της καύσης τζακιών και ξυλοσομπών (διάθεση καυσόξυλων στην αγορά με ανώτερο επιτρεπόμενο ποσοστό υγρασίας, ποιοτικός έλεγχος πέλλετ), αλλά και με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά λειτουργίας των τζακιών και ξυλοσομπών που χρησιμοποιούνται στην χώρα μας, ως προς τις εκπομπές ρύπων.
Οι ανωτέρω προτάσεις του ΥΠΕΚΑ και των άλλων συναρμοδίων φορέων και επιστημόνων, θα κωδικοποιηθούν, αξιολογηθούν και καταγραφούν ως ενιαίο στρατηγικό σχέδιο δράσης με ανάθεση δράσεων κατά φορέα, βάσει των αρμοδιοτήτων.
Τέλος στην σύσκεψη εξετάστηκε το ενδεχόμενο προσδιορισμού «ορίων συναγερμού» για τα αιωρούμενα σωματίδια κάτι που δεν ισχύει γενικώς με τη Κοινοτική οδηγία, αλλά υπάρχει η δυνατότητα θέσπισής του από τα κράτη μέλη, θέμα που αφορά κυρίως το Υπουργείο Υγείας.
Τη συζήτηση συντόνισε η Γ. Γ. Περιβάλλοντος, Μάρω Ευαγγελίδου, παρουσία της Υφυπουργού Υγείας, Φωτεινής Σκοπούλη, ενώ συμμετείχαν ο Γ.Γ. Εμπορίου, Στέφανος Κομνηνός, ο Ειδικός Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Μωϋσής Κουρουζίδης, στελέχη των αρμοδίων Δ/νσεων των Υπουργείων ΠΕΚΑ και Υγείας, των Διευθύνσεων Ελέγχου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Θορύβου (ΕΑΡΘ) και της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, αρμόδιοι επιστήμονες και Καθηγητές του Πολυτεχνείου και της Ιατρικής.
Αξίζει να επισημανθεί η πρόταση της υφυπουργού Υγείας κας Φωτεινής Σκοπούλη, η οποία έθεσε θέμα μείωσης της τιμής στο πετρέλαιο θέρμανσης, ειδικοί επιστήμονες, μετεωρολόγοι και άλλοι φορείς.
Η κα. Σκοπούλη επεσήμανε ότι θα κάνει τα πάντα για να μειωθεί η τιμή του πετρελαίουκαθώς το ζήτημα αφορά τη δημόσια Υγεία γενικότερα. Η υφυπουργός Υγείας όπως η ίδια είχε δηλώσει έκανε εισήγηση στα αρμόδια υπουργεία ώστε να μειωθεί η τιμή του πετρελαίου και να μην καταφεύγουν στα τζάκια και τις ξυλόσομπες οι Αθηναίοι και δημιουργούνται σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία.
Αμφίβολο παραμένει ωστόσο το κατά πόσο τα μέτρα αυτά -παρότι βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση- μπορούν να συμβάλλουν στην άμεση αντιμετώπιση ενός φλέγοντος ζητήματος που αφορά στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.
ΑΠΟ econews

Δεν υπάρχουν σχόλια: