ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη, 1 Ιανουαρίου 2013

ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΞΥΔΙ

Μία διαφορετική συνταγή για να κάνετε τη διαφορά στο γιορτινό τραπέζι.

Υλικά:

4 εσκαλόπ χοιρινά

25 γρ. μανιτάρια αποξηραμένα (πορτσίνι)

8 σκελίδες σκόρδο


15 γρ. (1 κουταλιά της σούπας) βούτυρο

45 ml (3 κουταλιές της σούπας) κρασί λευκό ξηρό

10 ml (2 κουταλάκια του γλυκού) ξίδι μπαλσάμικο

2 φύλλα δάφνης

1 πιπερίτσα ψιλοκομμένη ή μερικούς κόκκους κόκκινο πιπέρι χοντροτριμμένο

πατάτες τηγανητές σε ροδέλες για το σερβίρισμα

αλάτι

πιπέρι

Εκτέλεση:

Κατ' αρχήν, βάζετε τα μανιτάρια σε ένα μπολ με ζεστό νερό και τα αφήνετε για 30'. Τα σουρώνετε και φυλάσσετε το υγρό. Στη συνέχεια αλείφετε το χοιρινό με ένα κουταλάκι του γλυκού από το ξίδι και αλατοπιπερώνετε.

Βάζετε τις σκελίδες σκόρδο σε μικρή κατσαρόλα με βραστό νερό και τις βράζετε για 10'. Τις σουρώνετε και τις αφήνετε κατά μέρος.

Λιώνετε το βούτυρο σε μεγάλο τηγάνι. Προσθέτετε τα εσκαλόπ και τα σοτάρετε ελαφρώς για 2' από τη μια πλευρά. Τα γυρίζετε και τα σοτάρετε για 2' και από την άλλη.

Προσθέτετε την πιπερίτσα ή το πιπέρι, το κρασί, τη δάφνη, τα μανιτάρια, 4 κουταλιές από το υγρό τους, τις σκελίδες σκόρδου και το υπόλοιπο ξίδι.

Σιγοβράζετε το μείγμα 7'-8' περίπου, για ν' αναμειχθούν οι γεύσεις και να ψηθεί το κρέας.

Αλατοπιπερώνετε ελαφρώς και σερβίρετε τα εσκαλόπ ζεστά με τηγανητές πατάτες.

ΑΠΟ http://www.agioritikovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εστίαση: Επιδότηση επιχειρήσεων μέσω ΕΣΠΑ

  Πέμπτη, 13 Μαϊος 2021 14:51 Ξεκινούν την Παρασκευή, 14 Μαΐου οι αιτήσεις για την επιδότηση των επιχειρήσεων εστίασης μέσω της δρά...