ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Δήμοι: 50.000 προσλήψεις ανέργων, μέσω Ε.Ε.

Την πρόταση – πρωτοβουλία «EU–STARTER» του Συμβουλίου των Δήμων και των Περιφερειών της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων στην Ευρώπη κατέθεσαν χθες (Παρασκευή 18/01/2013) ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου Frederic Vallier και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης στον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, ζητώντας την υιοθέτησή της και από τη χώρα μας, όπου η ανεργία των νέων ξεπερνά το 57%, κατέχοντας τη θλιβερή πρωτιά σε όλη των Ευρώπη.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε νέους μεταξύ 18 και 26 ετών που είναι άνεργοι. Ρεαλιστικός στόχος θεωρείται να υποστηριχτούν 1 εκατομμύριο νέοι σε όλες τις χώρες μέλη, ενώ για τη χώρα μας μπορούν να καλυφθούν 50.000 νέοι για ένα χρόνο με δυνατότητα παράτασης για ένα χρόνο ακόμη. Η χρηματοδότηση είναι εξ ολοκλήρου από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Tαμείο. Οι τομείς που θα μπορούν να απασχοληθούν είναι δημοτικές υπηρεσίες, κοινωνικές δομές, παιδικοί σταθμοί, δημοτικές βιβλιοθήκες, κέντρα νεότητας, δημοτικά μουσεία, δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις, σχολεία κ.λπ. Στόχος είναι η βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών από αυτούς τους φορείς. Οι νέοι θα αναλάβουν την παροχή συμπληρωματικών υπηρεσιών χωρίς να αντικαταστήσουν το ήδη υπάρχον εργατικό δυναμικό. Ο υπουργός Εργασίας εξέφρασε τη μεγάλη ικανοποίησή του και απεδέχθη την πρόταση του CEMR και της ΚΕΔΕ. Η υλοποίηση του προγράμματος να ξεκινήσει άμεσα από την Ελλάδα, ως πρώτη χώρα στην ανεργία των νέων. Η ανάγκη για την ανάληψη μιας τέτοιας πρωτοβουλίας προέκυψε στη σύνοδο της Ολομέλειας του CEMR στην Κοπεγχάγη τον Μάρτιο του 2012, όπου η ΚΕΔΕ κατέθεσε σειρά προτάσεων για την ανάληψη πρωτοβουλιών εκ μέρους της ευρωπαϊκής Αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης τόσο στη χώρα μας όσο και στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: