ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Καθορίστηκαν οι δαπάνες της μετακίνησης για αιμοκάθαρση για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ

Καθορίστηκαν οι δαπάνες μετακίνησης για την αιμοκάθαρση των ασφαλισμένων στον ΕΟΠΥΥ, όπως ενημερώνει με σχετική εγκύκλιό του ο πρόεδρός του Ελευθέριος Παπαγεωργόπουλος  τις κατά τόπους μονάδες του οργανισμού και τα διάφορα ταμεία.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, τα μηνιαία έξοδα μετακίνησης, προς αιμοκάθαρση, για τους κατοίκους των αστικών κέντρων της χώρας καθορίστηκαν σε 115 ευρώ το μήνα -εκτός από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και το Ηράκλειο, όπου ισχύουν 230, 220 και από 140 ευρώ αντίστοιχα.

Η ίδια εγκύκλιος σημειώνει επίσης ότι «για τις μετακινήσεις εκτός των αστικών κέντρων (χωριά ή κωμοπόλεις) ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει τους αιμοκαθαρόμενους ασφαλισμένους με εφάπαξ ποσά για το σύνολο των μηνιαίων μετακινήσεων, ανεξαρτήτως του μέσου με το οποίο μετακινούνται και ως εξής:
α) για αποστάσεις έως 50 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας του ασφαλισμένου, προς το πλησιέστερο διαθέσιμο κέντρο αιμοκάθαρσης με 400 ευρώ
β) για αποστάσεις από 50 έως 80 χιλιόμετρα, με 550 ευρώ
γ) για αποστάσεις από 80 χιλιόμετρα και άνω, με 800 ευρώ».
Τα εν λόγω ποσά, αναφέρεται στην εγκύκλιο, αντιστοιχούν σε 13 και πάνω αιμοκαθάρσεις τον μήνα, ενώ «σε περίπτωση πραγματοποίησης λιγότερων, θα διαμορφώνονται αναλογικά ως προς τις πραγματοποιούμενες μηνιαίες αιμοκαθάρσεις και πάντα για την κοντινότερη του τόπου κατοικίας μονάδα αιμοκάθαρσης».
Αναλογικά επίσης θα καταβάλλονται τα έξοδα μετακίνησης και για τις ημέρες κατά τις οποίες ο νεφροπαθής νοσηλεύεται και κατά συνέπεια δεν πραγματοποιεί όλες τις μετακινήσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για την απόδοση των πιο πάνω παγίων ποσών (εντός και εκτός αστικού κέντρου) δεν απαιτείται η συλλογή αποδείξεων ταξί.
Τονίζεται, ωστόσο, ότι «για τις μετακινήσεις ενός εκάστου ασφαλισμένου που μετακινείται σε μη πλησιέστερη, του τόπου κατοικίας του, μονάδα αιμοκάθαρσης η τελική έγκριση ανήκει στο Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο (ΑΥΣ) του ΕΟΠΥΥ».

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: