Ξεπέρασαν κάθε εκτίμηση, αλλά και κάθε όριο οι απαιτήσεις της ΔΕΗ για
το ύψος των αυξήσεων στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτές φτάνουν,
για το νέο έτος, στα νοικοκυριά μέχρι και 48,7% και μάλιστα στις χαμηλές
και μεσαίες καταναλώσεις.
δημοσιότητα την πρόταση της ΔΕΗ. Η ΡΑΕ θα ελέγξει τη φερεγγυότητα των κοστολογικών στοιχείων και, όπως αφήνει να εννοηθεί, θα επιδιωχθεί «ψαλίδισμα» των ανατιμήσεων. Θα εισηγηθεί στο ΥΠΕΚΑ, σε 20 μέρες, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, τη μείωση κι άλλο των δαπανών της ώστε έτσι να περιορίσει το ύψος των αυξήσεων.
Πιο συγκεκριμένα, η ΔΕΗ ζητά από τη ΡΑΕ για το οικιακό τιμολόγιο συνολικές μεσοσταθμικές αυξήσεις μέσα στο 2013 που κυμαίνονται από 14,5% έως 48,7%, ανάλογα με τη συγκεκριμένη τιμολογιακή κλίμακα που εντάσσεται ο κάθε καταναλωτής.
Μάλιστα η επιχείρηση ηλεκτρισμού ζητά την αναδιάρθρωση των τιμολογίων. Για την ακρίβεια εισηγείται από την 1η Ιανουαρίου να καταργηθεί το κλιμάκιο «801 έως 1.000 κιλοβατώρες» και να δημιουργηθεί ένα νέο «801 έως 2.000 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο».
Η επιβάρυνση
Αυτό σημαίνει πως τη μεγαλύτερη επιβάρυνση θα έχει η μέση οικογένεια, αυτή που καταναλώνει από 801 έως 1.600 κιλοβατώρες, καθώς θα ανέβει τιμή χρέωσης. Από την 1η Ιουλίου η ΔΕΗ ζητά μία κλίμακα που θα είναι από 0 έως 2.000 κιλοβατώρες, πράγμα που σημαίνει πως τότε θα επιβαρυνθούν οι χαμηλές καταναλώσεις, μέχρι 800 κιλοβατώρες.
Στο σύνολο της χαμηλής τάσης (νοικοκυριά, μικρές επιχειρήσεις) η ΔΕΗ ζητά μεσοσταθμική αύξηση επί του συνολικού λογαριασμού ρεύματος 24,9%. Και προτείνει το μοίρασμά της σε τρεις δόσεις. Την 1η Ιανουαρίου να είναι γύρω στο 10,8%, την 1η Μαΐου στο 6,3% και την 1η Ιουλίου στο 6,1%. Η ΔΕΗ ζητά να εγκριθούν οι αυξήσεις και στις τρεις δόσεις από το τέλος του χρόνου. Κάτι που σύμφωνα με εκτιμήσεις η ΡΑΕ θα εξετάσει αν θα το ικανοποιήσει το αίτημα.
Επιπλέον, προτείνει να μην αλλάξει ο τιμοκατάλογος του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου καθώς και των πολυτέκνων.
Πληροφορίες θέλουν τα μεσοσταθμικά ποσοστά που προτείνει η ΔΕΗ, ιδιαίτερα στην οικιακή κατανάλωση, να μην είναι τα πραγματικά. Πηγές σημειώνουν ότι το 14,5% και το 48,7% να συνυπολογίζεται μαζί με τις υπόλοιπες χρεώσεις (νυχτερινό ρεύμα, ΥΚΩ κ.λπ.). Η καθαρή κιλοβατώρα, δηλαδή, σύμφωνα με τη ΔΕΗ προτείνεται να αυξάνεται σε ποσοστά από 29% έως 97,4%. Οπως και να 'χει, η ΡΑΕ διαβεβαιώνει ότι θα ελέγξει ενδελεχώς τα στοιχεία κόστους της ΔΕΗ αλλά και τις τιμολογιακές της προτάσεις. Επισημαίνει ότι θα υποβάλει τη δική της τελική πρόταση προς τον υπουργό ΠΕΚΑ, με βασικό γνώμονα τη βιώσιμη και αποδοτική λειτουργία της ΔΕΗ, αλλά πρωτίστως το όφελος του τελικού καταναλωτή και της εθνικής οικονομίας, μέσω του περιορισμού στο ελάχιστο δυνατό των αναπόφευκτων πλέον αυξήσεων των τιμολογίων.
Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου, που έγινε χθες δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, δήλωσε σε σχέση με τις επερχόμενες αυξήσεις στα τιμολόγια: «Πιθανόν, κάποιες μικρές αυξήσεις θα υπάρξουν. Αλλά αν δεν έχω τα στοιχεία της ΡΑΕ, δεν μπορώ να το πω».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
ΑΠΟ http://www.ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου