ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

ΡΕΥΜΑ ΔΕΗ Αύξηση 10,8% τον Ιανουάριο

Ξεπέρασαν κάθε εκτίμηση, αλλά και κάθε όριο οι απαιτήσεις της ΔΕΗ για το ύψος των αυξήσεων στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτές φτάνουν, για το νέο έτος, στα νοικοκυριά μέχρι και 48,7% και μάλιστα στις χαμηλές και μεσαίες καταναλώσεις.

Η ΔΕΗ ζητά από τη ΡΑΕ να εγκρίνει αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι και 48,7% στα νοικοκυριά, σε τρεις δόσεις, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο με αύξηση 10,8% στην τιμή του ρεύματος
Τη σχετική αποκάλυψη έκανε χθες η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, που έδωσε, για πρώτη φορά, στη
δημοσιότητα την πρόταση της ΔΕΗ. Η ΡΑΕ θα ελέγξει τη φερεγγυότητα των κοστολογικών στοιχείων και, όπως αφήνει να εννοηθεί, θα επιδιωχθεί «ψαλίδισμα» των ανατιμήσεων. Θα εισηγηθεί στο ΥΠΕΚΑ, σε 20 μέρες, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, τη μείωση κι άλλο των δαπανών της ώστε έτσι να περιορίσει το ύψος των αυξήσεων.
Πιο συγκεκριμένα, η ΔΕΗ ζητά από τη ΡΑΕ για το οικιακό τιμολόγιο συνολικές μεσοσταθμικές αυξήσεις μέσα στο 2013 που κυμαίνονται από 14,5% έως 48,7%, ανάλογα με τη συγκεκριμένη τιμολογιακή κλίμακα που εντάσσεται ο κάθε καταναλωτής.
Μάλιστα η επιχείρηση ηλεκτρισμού ζητά την αναδιάρθρωση των τιμολογίων. Για την ακρίβεια εισηγείται από την 1η Ιανουαρίου να καταργηθεί το κλιμάκιο «801 έως 1.000 κιλοβατώρες» και να δημιουργηθεί ένα νέο «801 έως 2.000 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο».
Η επιβάρυνση
Αυτό σημαίνει πως τη μεγαλύτερη επιβάρυνση θα έχει η μέση οικογένεια, αυτή που καταναλώνει από 801 έως 1.600 κιλοβατώρες, καθώς θα ανέβει τιμή χρέωσης. Από την 1η Ιουλίου η ΔΕΗ ζητά μία κλίμακα που θα είναι από 0 έως 2.000 κιλοβατώρες, πράγμα που σημαίνει πως τότε θα επιβαρυνθούν οι χαμηλές καταναλώσεις, μέχρι 800 κιλοβατώρες.
Στο σύνολο της χαμηλής τάσης (νοικοκυριά, μικρές επιχειρήσεις) η ΔΕΗ ζητά μεσοσταθμική αύξηση επί του συνολικού λογαριασμού ρεύματος 24,9%. Και προτείνει το μοίρασμά της σε τρεις δόσεις. Την 1η Ιανουαρίου να είναι γύρω στο 10,8%, την 1η Μαΐου στο 6,3% και την 1η Ιουλίου στο 6,1%. Η ΔΕΗ ζητά να εγκριθούν οι αυξήσεις και στις τρεις δόσεις από το τέλος του χρόνου. Κάτι που σύμφωνα με εκτιμήσεις η ΡΑΕ θα εξετάσει αν θα το ικανοποιήσει το αίτημα.
Επιπλέον, προτείνει να μην αλλάξει ο τιμοκατάλογος του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου καθώς και των πολυτέκνων.
Πληροφορίες θέλουν τα μεσοσταθμικά ποσοστά που προτείνει η ΔΕΗ, ιδιαίτερα στην οικιακή κατανάλωση, να μην είναι τα πραγματικά. Πηγές σημειώνουν ότι το 14,5% και το 48,7% να συνυπολογίζεται μαζί με τις υπόλοιπες χρεώσεις (νυχτερινό ρεύμα, ΥΚΩ κ.λπ.). Η καθαρή κιλοβατώρα, δηλαδή, σύμφωνα με τη ΔΕΗ προτείνεται να αυξάνεται σε ποσοστά από 29% έως 97,4%. Οπως και να 'χει, η ΡΑΕ διαβεβαιώνει ότι θα ελέγξει ενδελεχώς τα στοιχεία κόστους της ΔΕΗ αλλά και τις τιμολογιακές της προτάσεις. Επισημαίνει ότι θα υποβάλει τη δική της τελική πρόταση προς τον υπουργό ΠΕΚΑ, με βασικό γνώμονα τη βιώσιμη και αποδοτική λειτουργία της ΔΕΗ, αλλά πρωτίστως το όφελος του τελικού καταναλωτή και της εθνικής οικονομίας, μέσω του περιορισμού στο ελάχιστο δυνατό των αναπόφευκτων πλέον αυξήσεων των τιμολογίων.
Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου, που έγινε χθες δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, δήλωσε σε σχέση με τις επερχόμενες αυξήσεις στα τιμολόγια: «Πιθανόν, κάποιες μικρές αυξήσεις θα υπάρξουν. Αλλά αν δεν έχω τα στοιχεία της ΡΑΕ, δεν μπορώ να το πω».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
ΑΠΟ http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αλλαγές στη χορήγηση των άμεσων ενισχύσεων

Agro-in 25 Απριλίου 2024 | 10:41 Αλλαγές στις διαδικασίες χορήγησης άμεσων ενισχύσεων , βάσει του ΟΣΔΕ, για τις αιτήσεις του 2023 όσον αφ...