ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Τριφυλία: Προφυλακίσθηκε αγρότης για τα εικονικά τιμολόγια

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΧΘΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΦΠΑ 
Προφυλακιστέος κρίθηκε χθες μετά την απολογία του αγρότης από την Τριφυλία, κατηγορούμενος για τη μεγάλη υπόθεση των εικονικών τιμολογίων και την παράνομη είσπραξη επιστροφής ΦΠΑ από πώληση αγροτικών προϊόντων.
 

Στον αγρότη είχε ασκηθεί ποινική δίωξη από τη Εισαγγελία Καλαμάτας, μετά τη διαπίστωση ότι πολλά πλαστά τιμολόγια είχαν κοπεί από τον ίδιο σε ονόματα συγγενών του και είχε εισπράξει παράνομα ΦΠΑ. Εικονικά τιμολόγια
 

Η υπόθεση απασχόλησε μήνες ολόκληρους το ΣΔΟΕ, ενώ στα τέλη του Μαΐου στήθηκε επιχείρηση και συνελήφθησαν δύο άτομα που με
αυτοκίνητο κατευθύνονταν στην Κυπαρισσία.

Ειδικότερα, συνελήφθησαν ένας 53χρονος και ένας 48χρονος από την Αθήνα, οι οποίοι είχαν πλαστές ταυτότητες και κυκλοφορούσαν με τα ψεύτικά επώνυμα Καραγιώργου και Χατζηπαναγιώτου.
 

Στο αυτοκίνητο βρέθηκαν δέκα  μπλοκ πλαστών τιμολογίων με ημερομηνία θεώρησης από τον Οκτώβριο του 2011. Από αυτά, τα πέντε είχαν χρησιμοποιηθεί και τα τιμολόγια που είχαν κοπεί ξεπερνούσαν σε αξία το 1,5 εκατ. ευρώ.  Μάλιστα, εμφανίζονταν ως  έμποροι αγροτικών προϊόντων σε εταιρεία με έδρα τον Ταύρο Αττικής, η οποία, ωστόσο, ποτέ δεν υπήρξε και δε βρήκε το ΣΔΟΕ.
 

Οι δύο απατεώνες συνελήφθησαν και, όπως έχει αποκαλύψει ο έλεγχος του ΣΔΟΕ, στο κόλπο συμμετείχαν και δεκάδες αγρότες, οι οποίοι εισέπρατταν την επιστροφή ΦΠΑ για λογαριασμό των απατεώνων και έχοντας το δικό τους μερίδιο κέρδους.
 

Οι χονδρέμποροι – απατεώνες, αφού έρχονταν σε συνεννόηση – συμφωνία με αγρότες, παρουσίαζαν εικονικές αγορές μεγάλων ποσοτήτων  αγροτικών προϊόντων, από κηπευτικά έως ελαιόλαδο, και οι αγρότες στη συνέχεια εισέπρατταν παράνομη επιστροφή ΦΠΑ.
 

Ο έλεγχος των τελευταίων ετών είχε αποδείξει απάτη που ξεπερνούσε τα 10.000.000 ευρώ.

Προφυλακιστέος
Οι δύο δράστες με τα πλαστά στοιχεία ταυτότητας Χατζηπαναγιώτου και Καραγιώργου κατέβαιναν στον τριφυλιακό κάμπο με σακούλες εικονικά τιμολόγια, τα οποία μοίραζαν αφειδώς, σε όποιον είχε διάθεση να συμμετάσχει στο κόλπο.
 

Η συμφωνία ήταν η εξής: το 4% από την επιστροφή ΦΠΑ το κρατούσαν οι αγρότες και το υπόλοιπο 7% έπαιρναν οι «χονδρέμποροι» - απατεώνες.
Από την Εισαγγελία έχει ασκηθεί ποινική δίωξη κατά 23 αγροτών της Τριφυλίας, τα ονόματα των οποίων βρίσκονται στα εικονικά τιμολόγια που έχει το ΣΔΟΕ στα χέρια του από τη μεγάλη αυτή υπόθεση απάτης.
 

Αρκετοί εκ των αγροτών το προηγούμενο χρονικό διάστημα και όταν, προφανώς, αντιλήφθηκαν πως τα «πράγματα» δεν πάνε καλά και η «δουλειά χαλάει», αφού οι Εφορίες άρχισαν να τους κάνουν «στενό μαρκάρισμα», έτρεξαν, προκειμένου να επιστρέψουν τον παράνομο ΦΠΑ που είχαν εισπράξει.
 

Παράλληλα, έχει συλληφθεί και 41χρονος έμπορος από τον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, ο οποίος θεωρείται «εγκέφαλος» του κυκλώματος.
 

Ο αγρότης από την Τριφυλία που προφυλάκιστηκε χθες, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, χρησιμοποιούσε ονόματα συγγενών του, άλλοτε εις γνώση τους και άλλοτε όχι, και εξέδιδε εικονικά τιμολόγια. Σύμφωνα με την κατηγορία, εισέπραττε το 7% από την επιστροφή ΦΠΑ.

ΠΗΓΗ Βίκυ Βετουλάκη - Θάρρος
ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: