ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΚΑΜΙΝΑΔΑΣ ΤΖΑΚΙΟΥ - ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΖΑΚΙΩΝ

Ο καθαρισμός καμινάδας μπορεί να αποτελεί ένα μικρό έξοδο αλλά είναι αποδεδειγμένα η πιο απαραίτητη εργασία που θα πρέπει να πραγματοποιούμε στο τζάκι μας μια φορά το χρόνο και αυτό γιατί η συντήρηση του, σχετίζεται άμεσα με την ασφάλεια μας, την ασφάλεια του σπιτιού και γενικότερα με την σωστή και αποδοτικότερη λειτουργία του. Θα προσπαθήσουμε στην συνεχεία να σας αναλύσουμε εν συντομία αυτές τις έννοιες και να σας δώσουμε την λύση που χρειάζεστε άμεσα και οικονομικά!

Καθαρισμός Καμινάδας και Ασφάλεια

Όσο χρησιμοποιούμε το τζάκι μας,το ποσό της αιθάλης-κρεόζοτου που επικάθεται στα εσωτερικά τοιχώματα της καμινάδας, συνεχώς αυξάνεται.Η συνεχής αυτή εναπόθεση,έχει ως φυσικό-λογικό επακόλουθο την μείωση της διατομής της καμινάδας καθώς και την αλλαγή στην υφή των τοιχωμάτων της, τα οποία γίνονται περισσότερο "αδρά-άγρια" .
Κατ'αυτόν τον τρόπο δεν γίνεται πλέον σωστός-αποτελεσματικός ελκυσμός του καπνού, με αποτέλεσμα να παρατηρείται το γνωστό φαινόμενο "το τζάκι μου μυρίζει",το οποίο γίνεται ιδιαίτερα αντιληπτό κατα τους θερινούς μήνες και σε μέρες έντονης υγρασίας, ενώ σε περιπτώσεις πλήρους απόφραξης της καμινάδας παρατηρείται το φαινόμενο "το τζάκι μου καπνίζει".
Ένα άλλο συχνό πρόβλημα,λιγότερης σημασίας αλλά πολύ ενοχλητικό, που οφείλεται στην παντελή ή μη σωστή συντήρηση του τζακιού είναι η έντονη παρουσία νανόκοκκων και μικροσωματιδίων σκόνης στο σαλόνι μας.Αυτό συμβαίνει εξαιτίας του γεγονότος ότι,σε περιπτώσεις παρουσίας καθοδικών ρευμάτων από την καμινάδα,ο εισερχόμενος καθοδικός αέρας,αποκολλά απο την καμινάδα τα υπολλείματα αιθάλης και τα εισαγάγει δια της ίδιας οδού εντός της οικίας.
ανάφλεξη καμινάδας τζακιού
Τέλος, αναλύοντας τη σχέση μεταξύ καθαρισμού της καμινάδας και της ασφάλειά σας και ως λογική συνέχεια των όσων προείπαμε, είναι απαραίτητο να γνωρίζετε, ότι η αιθάλη, αν δεν απομακρυνθεί εγκαίρως, είναι πολύ πιθανόν να αναφλεγεί εντός της καμινάδας και να αναπτύξει πολύ υψηλές θερμοκρασίες.Κατ'αυτόν τον τρόπο,τίθεστε σε κινδύνους όπως: πυρκαγιά, καταστροφή τεντών σε πολυκατοικίες από τις φλεγόμενες καυτρες που πετάγονται, αλλά και ρηγματώσεις στις τοιχοποιίες των όμορων διαμερισμάτων, εξαιτίας των μεγάλων διαστολών και θερμοκρασιών που αναπτύσσονται στους τοίχους.

Τρόποι Καθαρισμού Τζακιών

Υπάρχουν δύο μεθοδοι για τον καθαρισμό του τζακιού και της καμινάδας και διακρίνονται σύμφωνα με τα μέσα που χρησιμοποιούνται για την επιτέλευση τους σε:
  • Χημικό Καθαρισμό: Οπως προδίδει και το όνομα του, περιλαμβάνει τη χρήση χημικών μέσων όπως διάφορων εμπορικών χημικών παρασκευασμάτων, σκόνης,ή και χρήση ξύλων-κούτσουρων. Η μέθοδος αυτή δεν μπορεί να απομακρύνει την συσσωρευμένη αιθάλη απλά μπορεί να επιτύχει μια μικρή αποσάρθρωση αυτής ούτως, ώστε να μπορέσει να ανασταλεί προσωρινά η απόφραξη της καμινάδας,ενώ σε περιπτώσεις άλλων αιτίων απόφραξης της καμινάδας όπως η παρουσία φωλιών πουλιών,είναι παντελώς αναποτελεσματικός.
  • Μηχανικό Καθαρισμό: Γίνεται απο εξειδικευμένο προσωπικό,με τη χρήση κατάλληλου εξοπλισμού, όπως ντίζες,βούρτσες,συνδεόμενα κοντάρια από ανθρακονήματα και άλλων ειδικών εργαλείων και τεχνολογιών και είναι ο μόνος απόλυτα αποτελεσματικός τρόπος για τον καθαρισμό της καπνοδόχου από πάσης φύσεως αίτιο.Ο μηχανικός καθαρισμός τζακιών δεν μπορεί να αντικατασταθεί σε καμία περίπτωση από τον χημικό καθαρισμό καμινάδας και επιβάλεται ακόμη και σε περιπτώσεις που έχει προηγηθεί ο χημικός,καθότι είναι ο μοναδικός τρόπος απομάκρυνσης των επικαθίσεων της αιθάλης,ιδιαίτερα όταν αυτή βρίσκεται υπό τη μορφή κόκκων ή κρυστάλλων.
Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλά χημικά προϊόντα τα οποία υπόσχονται δήθεν πολλά,που ωστόσο όμως είναι πλήρως αναποτελεσματικά ιδιαίτερα σε χρόνια κλίμακα και η λογική των οποίων επί της ουσίας δεν έχει καμία βάση.
Η αποτελεσματική απομάκρυνση της αιθάλης μπορεί να επιτευχθεί μονάχα μέσω του μηχανικού καθαρισμού καμινάδας και αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη για την αποδοτική λειτουργία του τζακιού και πάνω απ'όλα ασφαλιστική δικλείδα για την υγεία μας από τις αρνητικές επιπτώσεις της συσσωρευμένης παραγόμενης αιθάλης.


Περιγραφή της Διαδικασίας Καθαρισμού του in-tzaki

  • Αρχικά μονώνουμε την εστία του τζακιού και δημιουργούμε μια μικρή θυρίδα επίσκεψης , έπειτα επεμβαίνουμε ελεγχόμενα στην καμινάδα με ειδική ντίζα - βούρτσα, δυνατότητας καθαρισμού μεχρι και τα 25 μέτρα ύψος και καθαρίζουμε τα εσωτερικά της τοιχώματα (αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται 3 ή 4 φορές ανάλογα την δυσκολία και την ποσότητα της συσσωρευμένης αιθάλης).
  • Στην συνέχεια,χρησιμοποιώντας συνδεόμενα κοντάρια από ανθρακονήματα (robs), καθαρίζεται ο χώρος της χοάνης (ο χώρος δηλ. που βρίσκεται πάνω από την εστία σχήματος καμπάνας) και προχωρώντας καθαρίζουμε με συρματένια βούρτσα τα πυρότουβλα της εστίας από την προσκολλημένη πούδρα καπνού ή την πίσσα.
  • Τέλος, τα υπολείμματα της αιθάλης που έχουν πέσει μέσα στη μονωμένη εστία, απομακρύνονται με τη χρήση Επαγγελματικής ηλεκτρικής σκούπας χωρίς να αφήσουμε ίχνος σκόνης. ( εδώ τονίζουμε το επαγγελματικής καθώς οι απλές ή οικονομικές ηλεκτρικές σκούπες κατά την αναρρόφηση της σκόνης από την εστία βγάζουν από τα φίλτρα τους μέσα στο σαλόνι σας μικρό σωματίδια που δεν είναι αντιληπτά με το μάτι αλλά μόνο δια της αφής, δηλαδή περνώντας τα δάκτυλα σας μετά από ένα έπιπλο θα διαπιστώσετε ότι έχει γεμίσει με ψιλή σκόνη)
Δείτε περισσότερα στο http://www.in-tzaki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: