ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Και Μεσσήνιος σε άρθρο της Wall Street Journal, για την κρίση

Τι κάνουν αυτοί που λόγω κρίσης έφυγαν από την Αθήνα
Με τις ιστορίες των Ελλήνων που λόγω της οικονομικής κρίσης εγκατέλειψαν την Αθήνα και επέστρεψαν στα χωριά τους ασχολείται η Wall Street Journal σε δημοσίευμα στο πρωτοσέλιδο της ηλεκτρονικής της έκδοσης.

Η εφημερίδα σημειώνει πως μετά από πέντε χρόνια ύφεσης και με την ανεργία πάνω από 25% πολλές οικογένειες που μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο έγιναν η μεσαία τάξη της χώρας, τώρα επιστρέφουν προς τα πίσω.


Άλλοι γυρνούν σε βρώμικες ή επικίνδυνες εργασίες, όπως βοσκοί ή ναύτες σε ποντοπόρα φορτηγά

πλοία και άλλοι φεύγουν από την Ελλάδα.

Η εφημερίδα αναφέρεται στον Παναγιώτη Τριανταφυλλόπουλο ο οποίος εργαζόταν στην Αθήνα φτιάχνοντας τα γραφικά και την εκτύπωση συσκευασιών φαρμάκων για πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία.


Τώρα, στα 54 χρόνια του, περνά τις μέρες του μαζεύοντας καυσόξυλα, ταΐζοντας τα κοτόπουλα και ετοιμάζεται για την συγκομιδή της ελιάς στο χωριό Αριστομένη στη Μεσσηνία.


Πριν επιστρέψει στο χωριό έψαχνε δουλειά επί δύο χρόνια μετά την απόλυση του. Όπως ο ίδιος λέει στο τέλος κατάλαβε ότι δεν είχε άλλη επιλογή.



«Είμαι νεόπτωχος» δήλωσε ο κ. Τριανταφυλλόπουλος, ο οποίος πήγε στην Αθήνα ως έφηβος το 1975. «Ήταν μια δύσκολη απόφαση να επιστρέψω. Είχαμε όνειρα για κάτι μεγαλύτερο».

Η κρίση έχει οδηγήσει τον κ. Τριανταφυλλόπουλου πίσω, κυριολεκτικά, στο σημείο όπου ξεκίνησε. Κοιμάται στο κρεβάτι μεταλλικό πλαίσιο στο οποίο γεννήθηκε το 1958. Μερικές φορές τη νύχτα που κοιτάζει επάνω βλέπει το ίδιο κομμάτι της ξύλινης οροφής που κοίταζε σαν παιδί.


Η WSJ σημειώνει ότι πριν χάσει τη δουλειά του τον Μάιο του 2010 και η σύζυγος του Έλενη τη δίκη της αμέσως μετά, είχαν ετήσιο εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ και ένα άνετο σπίτι στην Αθήνα.


Τώρα ζει με την 82χρονη μητέρα του η οποία συνεχίζει να κάνει κάποιες δουλειές ως μοδίστρα για να κερδίζει λίγα χρήματα.


Ο μεγαλύτερος φόβος του είναι ότι η κόρη του κ. Τριανταφυλλόπουλου δεν θα είναι σε θέση να τελειώσει το πανεπιστήμιο.


«Δεν με πειράζει να είμαι εγώ φτωχός. Ήρθα από τη φτώχεια», δήλωσε ο κ. Τριανταφυλλόπουλος, ανάβοντας ένα τσιγάρο.


Η εφημερίδα στη συνέχεια ασχολείται με τον Δημήτρη Στάθη και την Αγγελική Κατσιμάρδου. Απολύθηκαν και τώρα δουλεύουν σε πρατήριο καυσίμων κερδίζοντας 800 ευρώ το μήνα, όμως έχουν δάνειο 900 ευρώ.

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια κρέας», είπε η κα Κατσιμάρδου. «Ακόμη και το γάλα είναι δύσκολο. Και αυτό είναι η Ελλάδα, για όνομα του Θεού».


Σε ένα διπλανό χωριό, ο 22χρονος Γιώργος Λεβέντης αρμέγει την κατσίκα του. Δούλευε στην Αθήνα ως υδραυλικός, όμως έμεινε χωρίς δουλειά και επέστρεψε στο χωριό με τη γιαγιά του. Ασχολείται με τα κοτόπουλα και τα πρόβατα.


«Πολλοί άνθρωποι της ηλικίας μου, που μεγαλώνουν στην Αθήνα, δεν θα μπορούσαν ποτέ να φανταστούν κάτι τέτοιο», είπε ο κ. Λεβέντης. Αλλά, όπως είπε, ο ίδιος απολαμβάνει το έργο και να είναι αφεντικό του εαυτού του. Κερδίζει από 300 έως 400 ευρώ το μήνα πουλώντας κοτόπουλα, αυγά και ελαιόλαδο.
ΠΗΓΗ newsbeast
 
ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: