ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

ΠΛΑΤΗ: ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ



  Πριν από λίγο καιρό είχα δημοσιεύσει (4/9/2012) κάποια έργα που έγιναν εδώ στο χωριό μας. Τα έργα που έγιναν, αλλά και αυτά που θα διαβάσετε πιο κάτω, είναι από χρηματοδότηση των ίδιων των κατοίκων του χωριού μας και όχι από τον Δήμαρχο ή από άλλο κρατικό φορέα .  


   1)  13/08/2012. Καθαρισμός του νεκροταφείου στα αλώνια από τα χορτάρια.                                      
   2) 06/09/2012. 1) Έγινε νέο χτίσιμο στην είσοδο της μάντρας στο νεκροταφείο στα αλώνια.      Η είσοδος της μάντρας σε αυτό το νεκροταφείο κουνιότανε και υπήρχε κίνδυνος να πέσει ανά        πάσα ώρα και στιγμή. Ήρθε μάστορας και κτίστηκε νέα.

                            2) Καθαρισμός των δρόμων μέσα στο χωριό για το πανηγύρι μας.  

                            3) Καθαρισμός της κεντρικής βρύσης για το πανηγύρι μας. 

                            4) Καθαρισμός του νεκροταφείου στον Αγ. Αθανάσιο από τα χορτάρια. 

    3) 07/10/2012. Στερέωση και βελτίωση της πόρτας στο νεκροταφείο στα αλώνια.                 Βελτιώθηκε η όψη της πόρτας ώστε να ταιριάζει με το περιβάλλον της. 

     4) 20/10/2012. Ραντιθήκανε τα δύο νεκροταφεία με ράουνταπ με τρακτέρ. Λόγω στην                γρήγορη ανάπτυξη των χορταριών ρεντιθήκανε τα δυο νεκροταφεία με ράουνταπ με πολύ              καλά αποτελέσματα.

    5) 25/10/2012. Επισκευή της πόρτας του σχολείου πού κλείδωνε με δυσκολία. Η συγκεκριμένη πόρτα είχε μπλοκάρει και κλείδωνε με τρομερή δυσκολία. Προσφέρθηκε άτομο από το χωριό μας να την επισκευάσει και τώρα δεν έχει πρόβλημα.   
 
    6) 26/10/2012. Ύψωση της σημαίας στο σχολείο μας. Χάρη στην προθυμία κάποιον εθελοντών (που εκτός από τον κόπο τους έβαλαν και τα χρήματα) μετά από χρόνια υψώθηκε η σημαία στο σχολείο μας για την 28η Οκτωβρίου δίνοντας πραγματικά μια άλλη αίσθηση της περιοχής.                                    
    7) 27/10/2012. 1) Καθαρισμός του μνημείου μας από τα χορτάρια.
 
                            2) Καθαρισμός προαυλίου της εκκλησίας από τα χορτάρια. Για την 28η Οκτωβρίου καθαρίστηκε το μνημείο μας από τα χορτάρια αλλά και ο χώρος γύρω από την εκκλησία μας.

    8) 1/11/2012. Μεταφορά δυο θρανίων μέσα στο σχολείο. Τα συγκεκριμένα θρανία ήτανε έξω και χαλάγανε από τον ήλιο και τη βροχή. Μεταφερθήκανε μέσα στο σχολείο με σκοπό τη συντήρησή τους αλλά και τη φύλαξή τους. 

    9) 6/11/2012. Βάφτηκε η πόρτα στο νεκροταφείο στα αλώνια. Η συγκεκριμένη πόρτα ήτανε σε άσχημη κατάσταση, προσφέρθηκε εθελοντής την έτριψε και την έβαψε κάνοντας την σαν καινούργια.  
   10) 8/11/2012. Σκεπάστηκε το ανοιχτό φρεάτιο κοντά στον Αγ. Αθανάσιο. Όλοι μας θυμόμαστε το ανοιχτό φρεάτιο (50μ. περίπου από τον Αγ. Αθανάσιο στο δεξιό μέρος προς Φιλιατρά) που ήτανε ανοιχτό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σκεπάστηκε το άνοιγμα και τώρα το συγκεκριμένο σημείο είναι ασφαλές.  

    11) 9/11/2012. Βάψιμο των κάγκελων στο κοινοτικό γραφείο. Στα κάγκελα αυτά με το πέρασμα του χρόνου εκτός του ότι είχε φύγει η μπογιά τους είχε κάνει και την εμφάνισή της η σκουριά, με αποτέλεσμα την άσχημη όψη τους. Σήμερα τα κάγκελα είναι βαμμένα στο ίδιο τους το χρώμα, ενώ στη συνέχεια σκοπός μας είναι να βάψουμε και τις πόρτες.

    Τα έργα όπως βλέπετε συνεχίζονται χωρίς σταματημό. Αυτό οφείλετε κυρίως στις φιλότιμες προσπάθειες πολλών εθελοντών, που σε αρκετές περιπτώσεις, δεν βάζουνε μόνο προσωπική εργασία αλλά και όλα τα έξοδα του έργου. Μέσα από το blog του χωριού μας θέλω να τους ευχαριστήσω όλους, και είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσουνε με τον ίδιο ζήλο για το καλό του χωριού μας. 

    Σε αυτή μας την προσπάθεια σας καλούμε όλους να βοηθήσετε το χωριό μας με οποιονδήποτε τρόπο . Όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε και να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα. 

   Το επόμενο έργο μας η είναι επισκευή της παιδικής χαράς και στόχος μας είναι να την λειτουργήσουμε μέχρι το καλοκαίρι . Θα χρειαστούμε τέσσερις καρέκλες (κούνιες), ρουλεμάν και σανίδες για τον μύλο και μπογιές. Ήδη περιμένω σε λίγες ημέρες απάντηση για τις καρέκλες ενώ κάποιοι μου είπανε ότι θα μας βοηθήσουνε οικονομικά και αυτή μας την προσπάθεια. 
Τους ευχαριστούμε όλους. 

Δείτε τις φωτογραφίες από κάποια έργα το πιο κάτω.
Σκέπασμα φρεατίου κοντά στον Αγ. Αθανάσιο

Σκέπασμα φρεατίου κοντά στον Αγ. Αθανάσιο

Η νέα μάντρα στην είσοδο του νεκροταφείου στα αλώνια

Η νέα πόρτα στην είσοδο του νεκροταφείου στα αλώνια


Τα βαμμένα κάγκελα στο κοινοτικό γραφείο

 Τα βαμμένα κάγκελα στο κοινοτικό γραφείο

Τα βαμμένα κάγκελα στο κοινοτικό γραφείο

Η σημαία στο ηρώω μας

 Η σημαία στο σχολείο μας
TASOSPLATI. 16/11/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΕΚΕ για μεταβίβαση τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία καταναλωτών

22/04/2024  13:00 «Πληθαίνουν οι υποθέσεις μεταβίβασης τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία των καταναλωτών. Έξι χρόνια...