ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Κατάρρευση της αγοράς ντομάτας προκαλούν οι εισαγωγές από Μαρόκο

Με κατάρρευση απειλείται η ευρωπαϊκή και κατ’ επέκταση η ελληνική αγορά ντομάτας από την εφαρμογή από 1ης Νοεμβρίου της συμφωνίας Ε.Ε. - Μαρόκου που ανοίγει το δρόμο για φτηνές εισαγωγές. 

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit Hellas «λόγω της μειωμένης κατανάλωσης έχουν πέσει και οι τιμές. 

Μάλιστα τις εισαγόμενες μαροκινές ντομάτες τις καθόρισαν σε τόσο χαμηλό επίπεδο, ώστε να μην καταβάλλουν τον πρόσθετο δασμό εισαγωγής και με αυτές τις τιμές ντάμπινγκ (dumping)
ουσιαστικά βγάζουν από τις αγορές τις κοινοτικές ντομάτες που έχουν υψηλότερο κόστος παραγωγής».

Ο κ. Γιώργος Αλεξανδρόπουλος, πρόεδρος του Α.Σ. Φιλιατρών, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «οι ντομάτες αυτή την εποχή είναι σε εξευτελιστικές τιμές παραγωγού στα 20 - 25 λεπτά το κιλό. Για να καλύψουμε το κόστος παραγωγής θα έπρεπε να είχαμε μια τιμή στα 45 - 50 λεπτά το κιλό. Οι εισαγωγές και η μειωμένη κατανάλωση έχουν ρίξει αισθητά την τιμή. Παρουσιάζεται μεγάλο πρόβλημα στη συνέχιση της καλλιέργειας».

Ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS αναφέρει τα εξής:
«Δυστυχώς ο αντίκτυπος της συμφωνίας Ε.Ε. - Μαρόκου για την διάθεση των οπωροκηπευτικών προϊόντων ειδικότερα δε της τομάτας, οδηγεί σε κατάρρευση της αγοράς της Ε.Ε. των κοινοτικών προϊόντων και επομένως και των ελληνικών.
 

Από την 1η Νοεμβρίου η προσδιορισθείσα «κατ΄ αποκοπή αξία κατά την εισαγωγή» της τομάτας από το Μαρόκο, που υπολογίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως ο σταθμισμένος μέσος όρος των τιμών της ποιοτικής κατηγορίας Ι των αντιπροσωπευτικών αγορών στην ΕΕ 27, είναι κάτω από την συμφωνηθείσα τιμή που καθορίζεται για την χώρα αυτή σε 46,1 ευρώ ανά 100 κιλά στο Πρωτόκολλο της συμφωνίας, προκαλώντας μια σοβαρή κρίση της αγοράς.
 

Από 6/11 η τιμή εισόδου ορίζεται κάτω από 42,4 ευρώ, με ελάχιστο 36 ευρώ ανά 100 κιλά (επίσημης Εφημερίδα της ΕΕ που εκδόθηκε στις 7/11/2012), που πρέπει να καταβληθεί ειδικός δασμός 29,8 ευρώ ανά 100 κιλά, ως προβλέπει η συμφωνία ΕΕ-Μαρόκου, με κίνδυνο την συνεχή πτώση των τιμών με δυσμενείς επιπτώσεις στο εισόδημα των ευρωπαίων παραγωγών.
 

Ο όγκος των εισαγομένων τις τελευταίες ημέρες τοματών είναι αυξημένος έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου ,(το Μαρόκο εξήγαγε 351.114,8 τόνους την περίοδο 2011/12 έναντι 338.426,7 το 2010/11) και η καταβολή ειδικού δασμού είναι οικονομικά ανέφικτη βάσει των τιμών που διαμορφώθηκαν τις προηγούμενες περιόδους.
 

Ζητείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εφαρμόσουν οι τελωνειακές αρχές ελέγχου το σύστημα τιμής εισόδου οπωροκηπευτικών αποτελεσματικά, συμπεριλαμβανομένης της καταβολής τελωνειακών δασμών, όπως τροποποιήθηκε από τον Καν 701/2012 της Επιτροπής που τέθηκε σε ισχύ από 1η Σεπτεμβρίου, τροποποιώντας το σύστημα της τιμής εισόδου για να επιτρέψει την αποτελεσματική τελωνειακή επιτήρηση όπως προβλέπεται στην αιτιολογική σκέψη 8 του εφαρμοστικού κανονισμού.
 

Θεωρούμε προτεραιότητα την προστασία της κοινοτικής παραγωγής σημειώνοντας ότι η παραγωγή τομάτας είναι η κύρια οικονομική δραστηριότητα σε πολλές περιοχές της Κοινότητας και της χώρας μας που τις πλήττει καίρια η ανεργία.
 

Είμαστε απολύτως αρνητικοί σε κάθε ενέργεια που θα επέτρεπε την περαιτέρω εξασθένηση της κοινοτικής προτίμησης των παραγομένων στην ΕΕ προϊόντων, πολύ δε περισσότερο αυτή την περίοδο που λόγω οικονομικής κρίσης η υποκατανάλωση στην Ε.Ε δεν επιτρέπει την διάθεση των παραγομένων αγροτικών προϊόντων.
 

Αντίθετα πιστεύουμε και υποστηρίζουμε ένθερμα ότι θα πρέπει να αυστηροποιηθεί περαιτέρω το σύστημα τιμών εισόδου και να καταργηθούν ή να μην ανανεωθούν οι προτιμησιακές συμφωνίες με τρίτες ανταγωνίστριες αναπτυσσόμενες χώρες, γιατί κινδυνεύει η κοινοτική παραγωγή. Σημειώνουμε ότι έπονται προς έγκριση και άλλες παρόμοιες ,με αυτή του Μαρόκου, συμφωνίες με τις Χώρες Mercosur (Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη) αλλά και με άλλες χώρες στα πλαίσια της Ευρωμεσογειακής συνεργασίας (Αλγερία, Αίγυπτος, Ιορδανία, Ισραήλ, Λίβανος, Μαρόκο, Παλαιστινιακή Εθνική Αρχή (PNA), Συρία, Τυνησία και Τουρκία)».

ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΝΕΕΣ ΔΩΡΕΕΣ ΣΕ ΣΗΜΑΙΕΣ.

Ένα ακόμα πακέτο δέκα σημαιών μας έγινε δωρεά, με διαστάσεις 1.50 μ. χ 1 μ. περίπου,