ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Τι πρέπει να ξέρεις για το σχολικό γεύμα και 5 προτάσεις φαγητού

Το σχολείο ξεκινά κι αν το παιδί σας έχει καθημερινά ανάγνωση και γραφή, εσείς δίνετε εξετάσεις στο μάθημα της διατροφής. Οι βάσεις μπαίνουν τώρα. Από τη στιγμή που δεν θα έχετε τον απόλυτο έλεγχο του τι τρώει. 
Ο ρόλος σας είναι πολύ σημαντικός στην συνήθεια του παιδιού σας να τρώει σωστά. Από εσάς εξαρτάται αν θα καταφεύγει, όσο μεγαλώνει όλο και περισσότερο, στην καντίνα και τα τυποποιημένα προϊόντα, άχρηστα σε θρεπτική αξία. Όσο περισσότερο του μαθαίνετε την ποικιλία των γεύσεων, τόσο πιο μακριά από τις βιταμίνες και τους παιδιάτρους θα το κρατάτε. Δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Η μητέρα μου, όταν είχα πια άποψη για το φαγητό που θα πάρω μαζί μου (στο δημοτικό) με ρωτούσε τι θέλω και όταν πια μεγάλωσα (στο Λύκειο) μου εκμυστηρεύτηκε την καθημερινή της αγωνία για το φαγητό στο σχολείο κι αν θα το έτρωγα, αλλά και τι θα μαγειρέψει καθημερινά, καθώς ανάμεσα στις τόσες ασχολίες της κανένας δεν τις έδινε ιδέες. Έπρεπε, λοιπόν, να είναι προετοιμασμένη.


Από εσάς εξαρτάται αν θα καταφεύγει στην καντίνα και τα τυποποιημένα προϊόντα, άχρηστα σε θρεπτική αξία

Τώρα που είμαι πια μητέρα και δεν με νοιάζει αν θα με πείτε παραδοσιακή Ελληνίδα, διότι ο τίτλος αν και θεωρείται υποτιμητικός, με τιμά ιδιαίτερα, νιώθω απόλυτη ευχαρίστηση όταν ο γιος μου τρώει όλο του το φαγητό. Όταν πρωτοπήγε παιδικό σταθμό, φυσικά και έτρωγε καλά, όπως με διαβεβαίωναν, αλλά σύντομα χρειάστηκε Βιταμίνη D, όπως έδειξαν οι εξετάσεις και οι αλλεργίες του. Δεν θέλω να κατηγορήσω κανέναν παιδικό σταθμό. Ξέρω πολύ καλά ότι εγώ είμαι αυτή που πρέπει να μάθω στο παιδί μου να τρώει μπανάνα κι όχι σοκοφρέτα για σνακ στις 12.
Το δεκατιανό
Ιδανική λύση, όπως ήδη ξέρετε, είναι το τοστ ή ένα μικρό σάντουιτς, καθώς αποτελείται από 1 πρωτεΐνη π.χ. ζαμπόν γαλοπούλας + 1 υδατάνθρακα, δηλαδή,  ψωμί + 1 λαχανικό, όπως η ντομάτα + 1 φρούτο συνοδευτικό, ένα δηλαδή μικρό ολοκληρωμένο γεύμα.

Αλλάξτε συχνά τον τύπο του ψωμιού, με έτοιμα ψωμάκια για σάντουιτς, φέτες ολικής αλέσεως, μπαγκέτα, αραβική ή κυπριακή πίτα, σταφιδόψωμο. Γεμίστε το, όταν δεν βάζετε φέτες, με κομματάκια τυρί, ψιλοκομμένα λαχανικά ή ακόμα και με ζαμπόν, κοτόπουλο ή τόνο, αγγουράκι, ντομάτα, μαρούλι και μαγιονέζα. Όσο πιο ελκυστική είναι η εμφάνισή του, τόσο πιο μακριά θα το κρατήσει από τα τυποποιημένα προϊόντα και από τα άχρηστα σε θερμίδες μπισκότα.
Το μεσημεριανό
Ένα ισορροπημένο γεύμα πρέπει να περιλαμβάνει: πρωτεΐνες, δηλαδή κρέας ή πουλερικά + υδατάνθρακες, όπως ψωμί, πατάτες, ρύζι, ζυμαρικά + λαχανικά, για παράδειγμα αγγούρι, ντομάτα ή αρακά + γαλακτοκομικά π.χ. τυρί.
Κόβετε το κρέας σε μικρές μπουκιές και βάλτε ζυμαρικά σε μέγεθος που το παιδί μπορεί να καρφώσει με το πιρουνάκι του όπως ριγκατόνι, πένες και φιογκάκια, εκτός από το σπαγγέτι. Καλύτερα, μην βάλετε ψάρι, γιατί αλλοιώνεται εύκολα. Τα παιδιά λατρεύουν την πίτσα, πόσο μάλλον αν είναι σπιτική, με ζαμπόν και λαχανικά που έχετε βάλει εσείς. Προτιμήστε την σούπα για βραδινό και γιατί μπορεί να χυθεί, αλλά και για λόγους υγιεινής στο σχολείο. Αυτό δεν ισχύει για το ελαιόλαδο, που μπορείτε ας πούμε να το ψεκάσετε πάνω στο φαγητό. Επιμένετε να βάζετε λαχανικά δίπλα στο κρέας του, ακόμα κι αν δεν τα έχει φάει.

Οι εύκολες λύσεις θα το ακολουθούν για πάντα και η παχυσαρκία δεν είναι τόσο μακριά όσο ακούγεται. Τις πρώτες μέρες του σχολείυ βάλτε του για μεσημεριανό το γεύμα που αγαπά. Μην βάλετε υπερβολική ποσότητα, αν δεν το φάει όλο ίσως απογοητευτεί που δεν τα κατάφερε. Τσεκάρετε ό,τι επιστρέφει στο σπίτι.
Μην ξεχάσετε να…
- Να ξεφλουδίζετε και να κόβετε τα φρούτα για τα μικρά παιδιά, μάθετε τα να ανοίγουν την μπανάνα
- Κόβετε το φαγητό σε μικρές ποσότητες, σε μικρές μπουκιές
- Αγοράστε διαφορετικούς τύπους ψωμιού ή κρουασάν για να μην βαριούνται
- Προσθέστε καρύδια κι άλλους ξηρούς καρπούς ή σταφίδες ή μερικά αποξηραμένα στις σαλάτες τους, ώστε η γεύση να αλλάζει έστω και λίγο κάθε μέρα
- Δώστε μια νότα διασκέδασης στο μεσημεριανό προσθέτοντας ένα χαμογελάκι με μουστάρδα (ας πούμε) πάνω στο ψωμί
- Μην φοβάστε τα καρυκεύματα που δίνουν γεύση
 Τα σκεύη και τα μαχαιροπίρουνα ή όλο το σετ του lunch box μπορεί να είναι ένας αγαπημένος καρτούν ήρωας ή χρώμα, ώστε να συνδέσει το φαγητό με μια ευχάριστη ασχολία
Συμβουλές που θα σας διευκολύνουν
- Να αγοράσετε μικρές σακούλες και μπολάκια, ώστε να έχετε για κάθε είδος φαγητού που θα βάλετε μέσα στο τσαντάκι
- Προτιμήστε ανοξείδωτα μπολάκια ή τάπερ και ενημερωθείτε για τα PVC free προϊόντα
- Κάνετε αρκετές πρόβες ώστε να είστε σίγουρη ότι το παιδί σας μπορεί να ανοίξει το τσαντάκι και τα ταπεράκια, ώστε να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα την ώρα του φαγητού
- Μην αγοράζετε παγουρίνα - γρίφους
- Οργανωθείτε από το προηγούμενο βράδυ με κομμένα λαχανικά ή το κοτόπουλο για παράδειγμα
- Να πλένετε τακτικά τα τσαντάκια φαγητού

5 σύντομες ιδέες που θα λατρέψει και ο άντρα σας
1. Το μήλο πάει σχολείο
Λεπτές φέτες μήλου, τυρί, γαλοπούλα, αγγούρι και μουστάρδα από μέλι σε πολύσπορο ψωμί.
2. Η πίτσα της μαμάς
Κατεψυγμένη ζύμη, μικρό καλτσόνε, με τυρί και ζαμπόν, γιατί όχι και φρέσκια ντομάτα;
3. Το σάντουιτς του Γκούφυ
Ψωμί, τυρί, μπανάνα σε λεπτή φέτα, λίγο μέλι και φυστικοβούτυρο.
4. Το τοστ με ονοματεπώνυμο
Αγοράστε γράμματα ή αριθμούς και κάνετε την πάνω φέτα ψωμί του τοστ ένα μάθημα διατροφής, σκέτη λιχουδιά!
5. Το κέικ του Μπαγκς Μπάνι
Κέικ καρότου, ωραιότατο σπιτικό. Ζητήστε το από την μαμά ή την πεθερά σας. Όλοι μπορούν να βοηθήσουν.

ΑΠΟ http://www.cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: