ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Τα δικόγραφα και ψηφιακά από τον Οκτώβριο

Την πρόταση της κυβέρνησης για τη διαδικασία έκδοσης και διάθεσης ψηφιακών πιστοποιητικών στους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας παρουσίασε το μεσημέρι στο Επιμελητήριο Χανίων, ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Μανούσος Βολουδάκης σε χαιρετισμό του στις εργασίες της ολομέλειας των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας.
Η υλοποίηση της πρότασης αυτής έχει ήδη ξεκινήσει και προχωρά με βάση το χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε με το υπουργείο
Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είπε μεταξύ άλλων ο Μανούσος Βολουδάκης.
Όπως τόνισε πρόκειται για μια δράση ψηφιοποίησης των δικογράφων.
"Η ηλεκτρονική υποβολή των δικογράφων έχει πολύ μεγάλα οφέλη όχι μόνο για τη δικαιοσύνη αλλά και για τον πολίτη, καθώς είναι ένα από τα βασικά σημεία που περιορίζεται η γραφειοκρατία.
Ο χρόνος, η ταχύτητα της υποβολής του δικογράφου και της διεκπεραίωσης όλων των εγγράφων προς τα δικαστήρια είναι κάτι που δεν αφορά μόνο αυτόν που τα υποβάλει, τον δικηγόρο αλλά και αυτόν που έχει αναθέσει στο δικηγόρο να τα υποβάλει", τόνισε.
Όπως ακόμα επισήμανε όλη η διαδικασία θα γίνεται πλέον με ταχύτητα και διαφάνεια.
Η ηλεκτρονική υποβολή δικογράφων θα αρχίσει στα μέσα Οκτωβρίου από τους δικηγορικούς συλλόγους Αθηνών και Πειραιώς, ενώ, όπως διευκρίνισε, "όλα αυτά δεν απαιτούν πρόσθετες δαπάνες, καθώς υπήρχε η απαραίτητη υποδομή ενώ υπάρχει και η θεσμική υποδομή, ο νόμος, που ορίζει ότι το ηλεκτρονικό έγγραφο έχει την ίδια αξία με το χάρτινο έγγραφο".
Σύμφωνα με τον Μανούσο Βολουδάκη, η ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων εφαρμόζεται ήδη στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και σταδιακά αναμένεται να επεκταθεί σε όλο το δημόσιο τομέα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2013.
Το έγγραφο, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει ηλεκτρονική υπογραφή που αναγνωρίζεται από το νόμο ως υπογραφή.
 ΑΠΟ http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: