ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Εγκαινιάζεται η έκθεση λαδιού – κρασιού – σίτου στην Καλαμάτα

 September 13, 2012
Η 1η έκθεση του Δήμου Καλαμάτας «Άρτος-Οίνος-Έλαιον 2012», η οποία θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή, εγκαινιάζεται αύριο στις 08:00 το βράδυ, στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων. Η Έκθεση στην οποία λαμβάνουν μέρος επαγγελματίες που ασχολούνται με την μεταποίηση, τυποποίηση και εμπορία λαδιού, ελιάς Καλαμών, κρασιού και σίτου, θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων και θα λειτουργεί από τις 5 το απόγευμα έως τις 11 το βράδυ.

Στόχος της έκθεσης, όπως σημειώθηκε στα διάρκεια της χθεσινής συνέντευξη τύπου από το Δήμαρχο Καλαμάτας Παν. Νίκα και τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής, είναι η προώθηση των διαχρονικών και ποιοτικών προϊόντων της Μεσσηνιακής γης και η αναδρομή από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα με αναπαραστάσεις, δρώμενα και λαογραφικά στοιχεία.
Κατά τη συνέντευξη ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην έμπνευση, την αγωνία και την προσπάθεια που χρειάσθηκε από όλους για τη μεγάλη αυτή διοργάνωση.
Στη συνέχεια κάλεσε δημότες, επισκέπτες και τουρίστες να επισκεφθούν το χώρο της έκθεσης για να δουν και να μάθουν, πως επιβίωσαν οι πρόγονοι τους, παρασκευάζοντας ψωμί, τσίπουρο, σαπούνι κ.α.
Τέλος, ευχαρίστησε θερμά όλους όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της έκθεσης, τους συλλόγους, τα σωματεία και τους φορείς από όλο το Νομό Μεσσηνίας.
Το σημερινό πρόγραμμα, μετά τον Αγιασμό από το Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο και τα εγκαίνια από το δήμαρχο Παν. Νίκα, περιλαμβάνει μουσικό πρόγραμμα από τη Φιλαρμονική Καλαμάτας. Το αυριανό πρόγραμμα, που αρχίζει στις 08:00 το βράδυ, περιλαμβάνει αναπαράσταση τρύγου, πλέξιμο καλαθιού και κόφας, παρασκευή τσίπουρου και επίδειξη παρασκευής μουσταλευριάς. Θα ακολουθήσει στις 10:00 το βράδυ συναυλία με την παραδοσιακή ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας. Το Σάββατο, στις 08:00 το βράδυ θα γίνουν επιδείξεις γανώματος, παρασκευής σαπουνιού και επίδειξη παρασκευής λαλαγγιών, λαλαγγίδων και επιτραπέζιων ελιών, ενώ στις 10:00 το βράδυ θα δοθεί συναυλία από λαϊκή ορχήστρα. Τέλος, την Κυριακή, στις 08:00 το βράδυ, θα γίνουν επιδείξεις παρασκευής μπουκιών και πέτουλας, καθώς και ζυμώματος, φουρνίσματος γαμήλιας κουλούρας και πίτας. Θα ακολουθήσει στις 10:00 το βράδυ χορευτική βραδιά με παραδοσιακή μουσική, με την οποία θα κλείσει η έκθεση.

ΑΠΟ http://www.report24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: