ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Τραγωδία με τουριστικό λεωφορείο στη Θεσσαλονίκη

 Τέσσερις νεκροί και 23 τραυματίες
Οι διακοπές κατέληξαν σε τραγωδία για τέσσερις Ρώσους τουρίστες, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους, όταν το τουριστικό λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν και που κατευθυνόταν από τη Χαλκιδική στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, βγήκε εκτός πορείας λόγω ολισθηρότητας του οδοστρώματος από τη βροχή.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες της Πυροσβεστικής, από τους 50 επιβαίνοντες (48 τουρίστες, ένας οδηγός και ένας συνοδηγός), τέσσερις έχασαν τη ζωή τους, ενώ υπάρχουν και 30
τραυματίες. Από αυτούς τέσσερις νοσηλεύονται σε βαριά κατάσταση, χωρίς, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, να υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή τους. Δύο άτομα υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση, με τη μία περίπτωση να είναι σοβαρότερη, με πολλαπλά κατάγματα κι άλλα τραύματα.

Όλοι οι διασωθέντες έχουν απεγκλωβιστεί και έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ για να τους προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες.

Το τροχαίο συνέβη στο 22χλμ. Θεσσαλονίκης-Χαλκιδικής,στην περιοχή Καρδία, ένα σημείο όπου πολύ συχνά συμβαίνουν ατυχήματα.

H κυκλοφορία στην εθνική οδό Νέων Μουδανιών -Θεσσαλονίκης, που είχε κλείσει νωρίτερα, διεξάγεται πλέον κανονικά.

Προανάκριση για τα αίτια του δυστυχήματος διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Θέρμης.


ΑΠΟ http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: