ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Αναβίωσαν χθές τον Αργαλειό στα Πισωλιούρια Χριστιανούπολης [ Φωτό και Video ]

Μια υπέροχη εκδήλωση αναβίωσης του Αργαλειού με όλη την μεγαλοπρέπεια της τότε εποχής έγινε χθες το απόγευμα στις 7:30 στην θέση Πισωλιούρια Χριστιανούπολης κοντά στην κατασκευή του Φιλιατρινού φράγματος από την Ένωση Φιλιατρινών Γυναικών.

Η Εκδήλωση είχε πολύ μεγάλη επιτυχία καθήλωσε τους παρευρισκόμενους οι οποίοι παρακολουθούσαν με αμέιωτο ενδιαφέρον τόσο η αναφορά στον αργαλειό από την κ. Μακρή όσο και από την όλη διαδικασία πλυσίματος του μαλλιού, το ξάσιμο του, το γνέσιμο του και την διαδικασία ύφανσης του στον αργαλειό.

Η πρόεδρος της Ένωσης Φιλιατρινών γυναικών ........

κ. Ελένη Μακρή καλοσώρισε τους παρευρισκόμενους αναφέρθηκε στην εποχή του Αργαλειού το πως και πότε οι γυναίκες ύφαιναν στον αργαλειό.
Στο πλύσιμο και στο ξάσιμο του μαλλιού συμμετείχαν οι κυρίες Γριβοκωστοπούλου Παναγιώτα Γαβρίλη Παναγιώτα και Ελένη Μακρή.

Στην αναφορά της η Κ. Μακρή είπε ότι οι γυναίκες το βράδυ με το λιχνάρι ασχολούνταν τον αργαλειό καθώς όλη την ημέρα ασχολιώντουσαν με άλλες εργασίες. Οι γυναίκες αφού έγνεθαν το μαλλί το περνούσαν από την ανέμη και μετά έμπαινε στον αργαλειό για την ύφανση του.
Την λεπτομερή αναφορά στην ύφανση του μαλλιού ανέλαβε να κάνει η κυρία Άννα Γριβοκωστοπούλου η οποία και έλυσε τις όποιες απορίες είχαν οι παρευρισκόμενοι.

Αμέσως μετά την εκδήλωση ακολούθησε παραδοσιακό κέρασμα με προϊόντα φτιαγμένα από τις γυναίκες όπως κέϊκ, λουκανικάκια χωριάτικα, φετούλες μπαμπανάτσα, τυρί κρασί κλπ.

Το Video που θα βρείτε παρακάτω είναι κατατοπιστικότατο.
Κλίκ στις φωτογραφίες για μεγάλο μέγεθος








ΑΠΟ http://filiatranews.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...