ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Διατροφή για τον καύσωνα


Γράφει: Φαρατζιάν Πωλ MSc, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

 Ο οργανισμός μας, για να αντεπεξέλθει στις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται το καλοκαίρι, αποβάλει νερό από τα ούρα, τους πνεύμονες και τον ιδρώτα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται η ανάγκη για περισσότερα υγρά, ενώ παράλληλα μειώνεται η διάθεση για φαγητό. 'Ακούγοντας' λοιπόν το σώμα μας, ας δούμε ποιες επιλογές έχουμε, για να περάσουμε τη δοκιμασία
του καλοκαιριού 'αλώβητοι' φροντίζοντας να είμαστε πάντα σωστά ενυδατωμένοι:
  • Καταναλώστε 8-10 ποτήρια υγρών καθημερινά. Το νούμερο αυτό δεν είναι δύσκολο να το καλύψουμε, εάν λάβουμε υπόψη μας ότι το τσάι, ο καφές, οι χυμοί, η σόδα και τα αναψυκτικά, προτιμώντας τα light, συμβάλλουν εξίσου στην ενυδάτωση του οργανισμού μας.
  • Μην ξεχνάτε στο διαιτολόγιο σας τα φρούτα, τα λαχανικά και τους φυσικούς χυμούς τους. Ο χρυσός κανόνας των 5 φρούτων και λαχανικών την ημέρα που θα έπρεπε να ισχύει όλο το χρόνο, έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία την καλοκαιρινή περίοδο. Η περιεκτικότητά τους σε νερό κυμαίνεται από 70-85%. Εκτός από νερό και βιταμίνες, προσφέρουν ένα πολύ σημαντικό ηλεκτρολύτη, το κάλιο, που λόγω της αυξημένης εφίδρωσης χάνεται από το σώμα μας.
  • Αποφύγετε την παγίδα του αλκοόλ και μην το παρακάνετε με τα ποτά. Τα αλκοολούχα ποτά αν και νιώθουμε ότι μας δροσίζουν, ουσιαστικά αφυδατώνουν το σώμα λόγω της αυξημένης διούρησης που προκαλούν.
  • Προτιμήστε τα δροσερά και όχι τα παγωμένα ροφήματα, καθώς απορροφώνται πιο γρήγορα από τον πεπτικό σωλήνα και άρα ενυδατώνουν καλύτερα τον οργανισμό.
  • Αποφύγετε τα μεγάλα γεύματα με παχιές σάλτσες ή φαγητά τύπου fast-food γιατί αυξάνετε χωρίς λόγο τις ήδη αυξημένες απαιτήσεις σε υγρά.
Ακόμη μεγαλύτερη προσοχή απαιτείται για τις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού, τα παιδιά και τους ηλικιωμένους, στους οποίους το αίσθημα της δίψας είναι μειωμένο.
Στην περίπτωση αυτή:
  • Θυμηθείτε να ρωτάτε τα άτομα αυτά αν διψούν και να τους προσφέρετε ένα ρόφημα, περίπου κάθε 1 ώρα.
  • Προμηθεύστε τα παιδιά σας με μπουκαλάκια νερού για το παιχνίδι.
  • Μην ξεχνάτε να είστε πάντα εφοδιασμένοι με υγρά και ροφήματα στις μετακινήσεις σας όπως εκδρομές, στις παραλίες και σε ταξίδια.
Πηγές: www.nutrimed.gr

ΑΠΟ http://www.iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: