ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Προχωρά η διαδικασία για ΠΟΠ πατάτα Καλαμάτας

Προχωρούν οι διαδικασίες κατάρτισης και υποβολής του φακέλου για ΠΟΠ πατάτα Καλαμάτας, που θα καλύπτει όλη την περιοχή από τον Κορδία και τον Μπουρνιά μέχρι τη Μεσσήνη και το Τζάνε.
Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Παναγιώτη Αλευρά με τη συμμετοχή του προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας Μιχάλη Αντωνόπουλου, του ταμία Γιώργου Δούβα, παραγωγών του Μπουρνιά και υπηρεσιακών παραγόντων.
Ο κ. Αλευράς ενημέρωσε ότι έχει ολοκληρωθεί ο φάκελος από το μελετητή, έχουν γίνει οι χημικές αναλύσεις των οργανοληπτικών στοιχείων (άμυλο, σάκχαρα κλπ.) και θα προχωρήσει η διαδικασία της κατάθεσης φακέλου στο υπουργείο Αγροτικής
Ανάπτυξης. Δήλωσε ότι «οι υπηρεσίες μας βοήθησαν στη σύνταξη του φακέλου με συγκεκριμένα στοιχεία και θα παρακολουθούμε την πορεία εξέλιξης του φακέλου σ’ όλη τη διαδικασία αναγνώρισης».
Παρατήρησε ότι «είναι ένα πρώτο βήμα, για να δώσουμε ταυτότητα σ’ ένα προϊόν που έχει αναγνωρισμένη ποιότητα σ’ όλη την Ευρώπη και για την πρωιμότητα και για τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του, λόγω των κλιματολογικών συνθηκών και των ποικιλιών που καλλιεργούνται».
Ο κ. Αλευράς πληροφόρησε ότι «στη σύσκεψη τονίστηκε η αναγκαιότητα στήριξης ενός δυναμικού συνεταιριστικού φορέα ή Ομάδας Παραγωγών στην ευρύτερη περιοχή. Σε συνδυασμό με το δημοπρατήριο αγροτικών προϊόντων που θα ολοκληρωθεί στην Περιφέρεια, πιστεύουμε ότι θα καταφέρουμε να μειώσουμε την ψαλίδα των τιμών παραγωγού - καταναλωτή».
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας Μιχ. Αντωνόπουλος, αφού παρατήρησε ότι η φετινή πατάτα δέχθηκε πολλές πιέσεις και ήταν από τις χειρότερες χρονιές , σημείωσε: «Το ΠΟΠ είναι ένα βασικό εργαλείο για να μπορέσουμε να διαθέσουμε την πατάτα με μεγαλύτερη ευκολία και σε καλύτερες τιμές. Η πατάτα είναι στρατηγικό κι εξαγώγιμο προϊόν και αποτελεί σημαντική διέξοδο για πολλούς αγρότες της περιοχής».
Γ.Σ.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: