ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Δύο προτάσεις για απασχόληση ανέργων στη Μεσσηνία

Δύο προτάσεις κατάρτισης και απασχόλησης ανέργων διεκδικεί η Μεσσηνία από τα Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα Απασχόλησης, τα οποία απευθύνονται σε ανέργους, με προϋπολογισμό για την Περιφέρεια Πελοποννήσου 5.240.000 ευρώ.
Χθες το πρωί στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, Παναγιώτη Αλευρά, έγινε μια πρώτη συνάντηση, υπό την προεδρία της αντιπεριφερειάρχη Ντίνας Νικολάκου και τη συμμετοχή του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη για ζητήματα απασχόλησης Ανδρέα Πουλά και εκπροσώπων όλων των Δήμων.
Συνεργασία
Η κα Νικολάκου εξέφρασε την ικανοποίησή της που οι Δήμοι της Μεσσηνίας αντιλαμβάνονται το
συγκεκριμένο ζήτημα των ΤΟΠΣΑ όπως και η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Όπως εξήγησε, στα προγράμματα αυτά διαχειριστής θα είναι η Περιφέρεια και συμπλήρωσε: «Πήραμε την πρωτοβουλία, ξεκινώντας από την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας και θα επισκεφθούμε όλες τις ενότητες, για να μπορέσουμε να συζητήσουμε με τους δημάρχους και να καταλήξουμε στις συμπράξεις εκείνες που θα είναι δυνατές και βιώσιμες, έτσι ώστε το αποτέλεσμα που θα φτάσει στον ωφελούμενο να είναι ρεαλιστικό. Κάποια παρόμοια προγράμματα, σεμινάρια όπως λέγονταν στο παρελθόν, ίσως να μην είχαν τα αποτελέσματα που έπρεπε. Όμως, δηλώνουμε κατηγορηματικά, ότι κάνουμε μια κοινωνική συμφωνία, με συνεργασίες και συνέργειες, ώστε να μπορέσουμε από αυτά τα προγράμματα να ωφελήσουμε τους ανέργους. Δεν είναι λύση αυτά τα προγράμματα, δίνουμε όμως μιαν ανάσα, μιαν ελπίδα, να μπορέσουμε να εκπαιδεύσουμε, να συμβουλεύσουμε και στη συνέχεια αυτά τα άτομα να μπουν στην αγορά εργασίας και μαζί με τη δική μας βοήθεια να αντιμετωπίσουν το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας».
Κατά την κα Νικολάκου, πρόθεση της Περιφέρειας είναι να υπάρξει συνεργασία και όλες οι αναπτυξιακές συμπράξεις να είναι τέτοιες, ώστε να αξιολογηθούν σωστά.
Τέλος, στο πλαίσιο συνεργασίας με τον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης, είπε ότι, αν και δεν το προβλέπει ο νόμος, ο 5ετης επιχειρησιακός σχεδιασμός της Περιφέρειας θα σταλεί στα Δημοτικά Συμβούλια

Δεν υπάρχουν σχόλια: