ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 28 Απριλίου 2012

ΕΑΣ Μεσσηνίας: Αντιδράσεις για τη μη διεξαγωγή του Δ.Σ. για το πόρισμα ελέγχου

Αντιδράσεις για τη μη διεξαγωγή του Δ.Σ. για το πόρισμα ελέγχου
Δε συνεδρίασε τελικά χθες το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας, που είχε ως μοναδικό θέμα την ενημέρωση των συμβούλων για την έκθεση ελέγχου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά από έρευνα που έκανε στα διαχειριστικά και τα οικονομικά της οργάνωσης. 


Η ματαίωση της συνεδρίασης λίγη ώρα πριν από τη 1.00 μ.μ., οπότε και είχε οριστεί, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των 5 συμβούλων, που την είχαν ζητήσει.    

Πρόκειται για τους Μιχάλη Αντωνόπουλο, Αριστείδη Γιαννακόπουλο, Γιώργο Καμαρινό, Κώστα Μαντζούνη και Πάνο Παγάνη, οι οποίοι, σε ανακοίνωση που εξέδωσαν χθες το απόγευμα, αναφέρουν:
«Στην έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΑΣ, που είχε ορισθεί στις 27/4 και ώρα 13.00, με ευθύνη και πρωτοβουλία του προέδρου της, ειδοποιήθηκαν τηλεφωνικά οι διοικητικοί σύμβουλοι, με σκοπό την αναβολή της συνεδρίασης, λόγω μη ύπαρξης απαρτίας. Πώς είναι δυνατόν, για ένα τόσο κρίσιμο θέμα, που συγκαλεί ο ίδιος ο πρόεδρος με πρόσκλησή του, να το ακυρώνει μία ώρα πριν γίνει, γνωρίζοντας ότι δήθεν δεν θα υπάρχει απαρτία;
Θεωρούμε ότι γίνεται συντονισμένη προσπάθεια για συνεχείς αναβολές στο συγκεκριμένο κρίσιμο θέμα των ατασθαλιών και της κακοδιαχείρισης της ΕΑΣ με ευθύνη του νυν προέδρου.
Την ίδια ώρα, δίνει τη δική του εκδοχή για τα πεπραγμένα του στη συνεταιριστική οργάνωση, προετοιμάζοντας και την απολογία του μέσω του Τύπου, χωρίς να ενημερώσει το Διοικητικό Συμβούλιο, που πάντα ήταν γι’ αυτόν διακοσμητικό όργανο και χειριζόταν με άνεση την πλειοψηφία του.
Οι ενέργειές του προκαλούν την κοινή λογική και προσβάλλουν την ΕΑΣ ανεπανόρθωτα, μια και απαξιώνει το πόρισμα της οικονομικής επιθεωρήτριας, αλλά και την παρέμβαση των διοικητικών συμβούλων που έφεραν το θέμα ή ήθελαν να παραβρεθούν στη συνεδρίαση».
 

Από την πλευρά των 5 συμβούλων ο Μιχάλης Αντωνόπουλος σημείωσε χθες στο «Θ»: 
«Πρώτα ενημερώνεις το συμβούλιό σου για ένα θέμα τόσο σημαντικό κι έπειτα βγαίνεις να ενημερώσεις τον Τύπο και γενικότερα τον κόσμο. Το πόρισμα δεν αφορά μόνο στα δικά του, τα προσωπικά του προέδρου, αλλά τη γενικότερη διαχείριση της Ένωσης και τις ατασθαλίες που γίνονταν επί χρόνια. Είναι ένα σημαντικό πόρισμα. Και αυτή η έρευνα της επιθεωρήτριας γινόταν επί ένα εξάμηνο σχεδόν. Έχουν πάρει καταθέσεις, έχει φτάσει το θέμα στον εισαγγελέα. Δεν μπορεί για ένα τέτοιο θέμα που καίει την Ένωση να μη βρίσκουμε το χρόνο εμείς να το κουβεντιάσουμε, κι όταν φτάνουμε να το κουβεντιάσουμε με τα χίλια ζόρια, να λέει το συμβούλιο δε γίνεται. Αυτό είναι μέγιστη κοροϊδία. Όταν είναι να μαζέψουμε χρήματα με χαράτσια, είμαστε γρήγοροι και αποτελεσματικοί. Όταν είναι να δώσουμε εξηγήσεις και να λογοδοτήσουμε πάμε πολύ αργά. Το συμβούλιο για το χαράτσι πήρε απόφαση σε μια μέρα».
 

Σε επικοινωνία που είχαμε και με τον πρόεδρο της ΕΑΣ Βασίλη Κοζομπόλη, μας είπε ότι η συνεδρίαση δεν έγινε γιατί δεν υπήρχε απαρτία. Πρόσθεσε ότι προγραμματίζεται Συμβούλιο για την επόμενη εβδομάδα και ότι οι πέντε σύμβουλοι έχουν πάρει αντίγραφο του πορίσματος.  
Της Μαρίας Νίκα
ΠΗΓΗ Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.