ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Πώς να σώσετε το κινητό σας τηλέφωνο άμα βραχεί


  Έρχεται καλοκαίρι. Κι άμα είσαι από εκείνους που κουβαλάνε το iPhone στην κωλότσεπη ακόμη και εκεί που σκάει το κύμα, καλύτερα ρίξε ένα βλέφαρο στις τέσσερις άμεσες διασώσεις «μπουγελωμένου κινητού».

Αν βραχεί πάρα πολύ το καημένο το κινητό σου, για παράδειγμα, αν το ξέχασες στην τσέπη του μαγιό σου και έκανες γενναιότατα το μακροβούτι, αν ενώ προσπαθούσες να κατουρήσεις ήθελες να στείλεις και sms και τελικά με τα πολλά σου γλίστρησε και πήγε άκλαυτο στη λεκάνη, ή αν πήγε μαζί με τα ασπρόρουχα στο πλυντήριο, η ουσία είναι μία: δεν υπάρχει σωτηρία (ούτε ευτυχία που να κόβεται στα τρία, αλλά αυτό το άσμα κολλάει σε άλλο άρθρο του Mensguide.gr). Αν δεν βραχεί μέχρι μικροτσίπ όμως, τότε πράξε τα εξής:

1. Άνοιξέ το αμέσως και βγάλε την μπαταρία και την κάρτα SIM.
2. Σκούπισε το εσωτερικό, την μπαταρία, την κάρτα και ολόκληρη τη συσκευή προσεκτικά με πανί (όχι χαρτοπετσέτα), ή, αν είσαι έξω, με το μακό σου μπλουζάκι.
3. Αν το ατύχημα συμβεί στο σπίτι σου, στέγνωσέ το και με πιστολάκι, χωρίς φυσικά να το κρατάς πολύ κοντά στο θερμό αέρα.
4. Σκούπισε τα μέρη του με ένα πανάκι νοτισμένο με καθαρή βενζίνη, για να το αδιαβροχοποιήσεις.

ΑΠΟ http://www.mensguide.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: