ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη, 3 Απριλίου 2012

Φιλιατρά: Με επιτυχία οι αγώνες στίβου στο νέο στάδιο

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Γιορτή Στίβου που διοργάνωσε ο Αθλητικός Σύλλογος Τριφυλίας σε συνεργασία με το Δήμο Τριφυλίας την Κυριακή το πρωί στο νέο στάδιο Φιλιατρών, το οποίο πλημμύρισε από μικρά παιδιά τα οποία ξεπέρασαν τα 200. Έτσι είχαν την ευκαιρία να έρθουν κοντά στον αθλητισμό -και ειδικά στο στίβο- δίνοντας την δυνατότητα να γνωρίσουν αρκετά από τα αθλήματά του και να τα αγαπήσουν.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του συλλόγου Γιώργος Μελάς αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις συμμετοχές τόνισε: 
«Ενα τέτοιο γεγονός έχει να γίνει πολλά χρόνια στην περιοχή μας. Η συμμετοχή είναι πολύ μεγάλη και το σημαντικό είναι ότι μαζί με τα παιδιά βρίσκονται και οι γονείς τους εδώ και αυτό μας δίνει δύναμη για να συνεχίσουμε αυτό που ξεκινήσαμε. Ταυτόχρονα είναι μια υποθήκη πως είναι κάτι που δεν θα σταματήσει, αλλά αντιθέτως θα ανέβει. 
Θέλω να ευχαριστήσω το δήμο για την συνεργασία, αλλά και τον ΝΟΚΥ που συμμετείχε με τους αθλητές του όπως και όλους όσοι συμμετείχαν, καθώς παραβρέθηκαν περίπου 200 παιδιά, όπως και όλους τους γυμναστές που μας βοήθησαν αν και δεν ανήκουν στον σύλλογό μας. Ο στίβος είναι παραμελημένος στην περιοχή μας και πιστεύουμε στο μέλλον να έχει καλύτερη εξέλιξη, αυτό άλλωστε επιδιώκουμε μέσα και από αυτές τις εκδηλώσεις». 
Από την πλευρά του δήμου ο πρόεδρος του Φορέα Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης και Αθλητισμού Γιάννης Κατσούλας επισήμανε: 
«Είναι μια ημερίδα που εξελίχθηκε πολύ καλά πέρα των προσδοκιών και αυτό μας δίνει ώθηση για νέες δραστηριότητες, καθώς χωρίς κόστος με την συμμετοχή μόνο των παιδιών μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα. Είναι μια μέρα γιορτής του αθλητισμού με πρωταγωνιστές τα παιδιά για αυτό και ο δήμος θα είναι αρωγός σε αντίστοιχες εκδηλώσεις που θα γίνουν σε όλο το δήμο».
Κ. Μπ.
ΠΗΓΗ ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΜΑΝΤΡΑ (ΦΩΤΟ)

Ολοκληρώθηκε εχθές η μάντρα κ η τοποθέτηση του προστατευτικού σύρματος στον προαύλιο χώρο του παιδότοπου μας.