ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Μεσσηνιακό ελαιόλαδο σε καταναλωτές μέσω Δήμων ανά την Ελλάδα

Ελαιόλαδο σε διάφορους Δήμους της Ελλάδας, που το παραγγέλνουν για λογαριασμό των δημοτών τους, διαθέτουν ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Νεοχωρίου Λεύκτρου Δυτικής Μάνης και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Στέρνας του Δήμου Μεσσήνης. Όπως σημειώνουν στο «Θ» οι πρόεδροι των δύο συνεταιρισμών, από τη συγκεκριμένη κίνηση το κέρδος είναι ελάχιστο (δηλαδή μόλις μερικά λεπτά) σε σχέση με τη γενικότερη τιμή του ελαιολάδου στην αγορά, ωστόσο αποφάσισαν να μπουν σε αυτή τη διαδικασία που ξεκίνησε από το «κίνημα της πατάτας», με σκοπό να προβάλλουν το προϊόν τους.
Παρασκευάς Τζανετέας

Νεοχώρι
«Εμείς είπαμε, προκειμένου να το πάρει η Ιταλία με 1,90, ας το πάρει η Αθήνα με κάτι παραπάνω και να τα πάνε τα λεφτά στους παραγωγούς» μας λέει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νεοχωρίου Λεύκτρου, Παρασκευάς Τζανετέας. Βέβαια, το 1,90 αφορά στο χύμα. Εμείς το δίνουμε τυποποιημένο σε 5κιλα, με 3,05 ευρώ το κιλό».
Όλα αυτά τα χρήματα δεν πηγαίνουν στον παραγωγό, καθώς μέσα σε αυτή την τιμή είναι η μεταφορά, ο ΦΠΑ, τα υλικά συσκευασίας. «Αυτό που θα περισσέψει, θα πάει στον παραγωγό. Μπορεί να μην είναι πολλά τα χρήματα, αλλά σίγουρα θα είναι καλύτερα από το 1,90. Εμείς δε θα έχουμε κάποιο κέρδος, κάνουμε εξυπηρέτηση στους παραγωγούς μας».
Αυτές τις μέρες, ο Συνεταιρισμός Νεοχωρίου πρόκειται να στείλει ποσότητες ελαιολάδου στο Δήμο Κορυδαλλού και θα ακολουθήσει αποστολή σε Ηλιούπολη, Αργυρούπολη, Σπάτα, ενώ είναι σε συνεννόηση και με το Ελληνικό. «Ο Δήμος έχει αναρτήσει στο ίντερνετ ότι δέχεται παραγγελίες, αλλά μπορεί να πάει κάποιος και εκεί να το δηλώσει προφορικά. Να παραγγείλει δύο ή ακόμη και ένα πεντόλιτρο. Από την άλλη, κινητοποιηθήκαμε και εμείς, πήγαμε στην Αθήνα, στείλαμε εκπροσώπους, τους πήγαν δείγμα από ελαιόλαδο να το δοκιμάσουν, το έδωσαν στο χημείο, έγιναν αναλύσεις. Τους είπαμε, ορίστε, αυτό είναι το λάδι μας, δοκιμάστε το και, αν σας αρέσει, μπορούμε να συνεργαστούμε. Και έχουμε κλείσει το κιλό με 3,05 ευρώ. Εμείς θέλουμε να προβληθεί το προϊόν μας. Μας ενδιαφέρει η εσωτερική αγορά. Ειδικά, η Αθήνα, που είναι μια μεγάλη αγορά και είναι ξεχασμένη, την έχουμε αφήσει όλη στα σούπερ μάρκετ. Υπάρχει πολύς κόσμος που έχει παραγγείλει. Επίσης, με έχει σταματήσει και πολύς κόσμος στο δρόμο και μου λέει “μπράβο γι’ αυτό που κάνετε”».

Δεν υπάρχουν σχόλια: