ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

UP Greek Tourism: Στην Times Square δεσπόζει ο Παρθενώνας

Απλές ενέργειες στην αντίληψη και την πραγματοποίηση, από απλούς πολίτες που με αγάπη και πάθος αναδεικνύουν και προβάλλουν τον πολιτιστικό και φυσικό πλούτο της πατρίδας μας, φαίνεται ότι μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για να διαμορφωθεί ένα νέο πλαίσιο για την εικόνα της Ελλάδας στην Αμερική και γενικά σ' όλο τον κόσμο.

 Αυτό διαπιστώθηκε και από την κίνηση μερικών συμπατριωτών μας, που με δική τους πρωτοβουλία μέσα από crowdfunding site και φυσικά μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, κατάφεραν να συγκεντρώσουν χρήματα για να δείξουν στους Αμερικανούς πως η Ελλάδα παραμένει ένας φιλόξενος τόπος που τους περιμένει να βιώσουν όμορφες, μοναδικές στιγμές, ζώντας τη μαγεία
ενός ονείρου από την ιστορία και το μέλλον.

Την ομάδα «Up Greek Tourism» αποτελούν οι: Γιώργος Κλειβοκιώτης, Ονίκ Παλαντζιάν και Στάθης Χαϊκάλης ενώ τα κινούμενα γραφικά της διαφήμισης σχεδίασε ο βραβευμένος στο εξωτερικό έλληνας δημιουργός Χάρης Τσέβης.

Στην Times Square της Νέας Υόρκης, άρχισε στις 23 Μαρτίου η διαφημιστική καμπάνια και θα διαρκέσει για 30 μέρες. 

 Σε γιγαντοοθόνη προβάλλεται το μήνυμα «Ελάτε να επισκεφθείτε την Ελλάδα» με μια φρέσκια, νεανική εικόνα, που σπάει το μελαγχολικό τοπίο που δημιούργησαν για τη χώρα μας οι απανωτές αρνητικές εξελίξεις και οι εκτιμήσεις περί χρεοκοπίας που προβάλλουν συνεχώς αρκετά αμερικανικά ΜΜΕ.

Πρόκειται για την πρωτοβουλία «Up Greek Tourism», η οποία δημιούργησε ηλεκτρονικές γιγαντοαφίσες (electronic billboard), με αντιπροσωπευτικές εικόνες από την Ελλάδα, όπως: ο Παρθενώνας, ελληνικά νησιά, ένα χαρούμενο κορίτσι, ένας σέρφερ μέσα από το απέραντο γαλάζιο.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες στο site της ομάδας http://www.upgreektourism.gr/

ΑΠΟ http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.