ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Φωτογραφίες σοκ από το ατύχημα στην Ελβετία

 Το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν 52 άτομα μετά την πρόσκρουση σε τοίχωμα  σήραγγας στην
πόλη Σιέρε, στο καντόνι Βαλέ κοντά στα σύνορα με την Ιταλία, μετατράπηκε σε μια άμορφη μάζα από λαμαρίνες…

 
 Μέσα σε αυτές τις λαμαρίνες, τα σωστικά συνεργεία ανέσυραν νεκρά 22 δωδεκάχρονα παιδιά και έξι ενήλικους που γυρνούσαν από εκδρομή στις Άλπεις.


 
Η αστυνομία εκτιμά πως ο λόγος της πρόσκρουσης είναι η πολύ μεγάλη ταχύτητα που είχε αναπτύξει ο οδηγός καθώς έτρεχε με περισσότερα από 63 χιλιόμετρα την ώρα που είναι άλλωστε και το επιτρεπτό όριο.
 


Οι φωτογραφίες δείχνουν την μπροστινή μεριά του λεωφορείου να έχει μπει όλη μέσα, τα τζάμια να έχουν σπάσει και τους άνδρες των σωστικών συνεργείων να σκαρφαλώνουν από τα παράθυρα…


Σκεφτείτε ότι από την σύγκρουση οι επιβάτες εγκλωβίστηκαν μέσα στο λεωφορείο…. Έβλεπαν τους διπλανούς τους νεκρούς γεμάτους στα αίματα και δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι…
«Το λεωφορείο χτύπησε αρχικά το διαχωριστικό στην δεξιά πλευρά του δρόμου και την συνέχεια έπεσε πάνω στον τοίχο του τούνελ….» ανέφερε η αστυνομία.
 
Μέχρι και ελικόπτερα χρησιμοποιήθηκαν για να μεταφέρουν τους τραυματισμένους (24 στο σύνολο) στα νοσοκομεία. Σύμφωνα με το BBC, ορισμένοι από τους τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία της Βέρνης και της Λωζάνης.





Τραγικές φιγούρες οι γονείς των παιδιών που δεν μπορούν να πιστέψουν πως τα αγγελούδια τους χάθηκαν

 «Είναι μία τραγική ημέρα για ολόκληρο το Βέλγιο» δήλωσε ο πρωθυπουργός Έλιο ντι Ρούπο, ο οποίος πρόκειται να μεταβεί στην Ελβετία. 

«Αυτή η τραγωδία θα συγκλονίσει το Βέλγιο... Δεν έχω ξαναζήσει κάτι τέτοιο. Είναι δύσκολο να χωνέψει κανείς το μέγεθος του δυστυχήματος. Προς τον παρόν επικεντρώνομαι στα πρακτικά θέματα. Τα συναισθήματα θα έλθουν μετά όταν θα συναντήσουμε τις οικογένειες» δήλωσε ο Βέλγος πρεσβευτής που έφθασε αμέσως στον τόπο του δυστυχήματος.

Δύο αεροσκάφη του βελγικού στρατού θα μεταφέρουν τις οικογένειες των θυμάτων στην Ελβετία, ενώ ομάδα ψυχολογικής υποστήριξης θα βρίσκεται στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Μέλσμπρεκ, από όπου θα απογειωθούν τα δύο αεροσκάφη.

ΑΠΟ http://www.star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: