ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Κατηγορηματικό όχι στο λιγνιτωρυχείο από τον υπουργό Περιβάλλοντος

Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης απέκλεισε από την πλευρά της κυβέρνησης τη λειτουργία λιγνιτωρυχείου στην περιοχή της Κορώνης, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Δ. Κουσελά. Ο κ. Μανιάτης ξεκαθάρισε ότι κυβερνητική επιλογή είναι οποιαδήποτε επενδυτική δράση πρέπει να γίνεται αποδεκτή από θεσμικά όργανα της τοπικής κοινωνίας αλλά εν προκειμένω όλες οι αντιδράσεις δείχνουν ότι η τοπική κοινωνία δεν το θέλει. Δηλώνοντας ότι η ΔΕΗ δεν γνωρίζει τίποτε για την επένδυση, ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν δέχθηκε να ανοίξουν νέα λιγνιτωρυχεία ούτε και με αποφάσεις του Ευρωπαϊκού
Δικαστηρίου.

Ειδικότερα ο κ. Μανιάτης κατά την πρωτολογία του τόνισε ότι η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που κατατέθηκε έχει σοβαρά κενά και ελλείψεις και αναφέρθηεκ αναλυτικά σε ορισμένα σημεία από τις παρατηρήσεις που έχει κάνει η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας. Καταλήγοντας σημείωσε ότι ζητήθηκε η γνώμη της ΔΕΗ η οποία απάντησε τα εξής: Πρώτον, δεν έχει απολύτως καμία επίσημη επαφή με κανέναν επενδυτή, άρα η Δ.Ε.Η. επισήμως αγνοεί απολύτως τη συγκεκριμένη δράση. Δεύτερον, ο λιγνίτης του συγκεκριμένου λιγνιτωρυχείου είναι υψηλής θερμογόνου δύναμης και ως έχει είναι απολύτως ακατάλληλος για τα συγκεκριμένα καζάνια των μονάδων της Μεγαλόπολης. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί το μέγιστο σε πρόσμειξη της τάξης του 5%. Τρίτον, ο λιγνίτης όπως είναι τώρα και το μείγμα το οποίο χρησιμοποιείται δεν χρειάζεται κάποιο ενισχυτικό καύσιμο σε μόνιμη βάση. Τέταρτον, πιθανόν να μπορεί να χρησιμοποιηθεί η ύλη του συγκεκριμένου λιγνιτωρυχείου ως ενισχυτικό καύσιμο λίγες ώρες κατά τη θερινή περίοδο, όμως μία τέτοια κατανάλωση δεν θα δικαιολογούσε τη διάνοιξη του λιγνιτωρυχείου. Πέμπτον, η μοναδική χρησιμότητα, σύμφωνα με τη Δ.Ε.Η., του ανοίγματος ενός τέτοιου λιγνιτωρυχείου θα ήταν μόνο για να μεταφερθεί ο λιγνίτης στον ατμοηλεκτρικό σταθμό Μελίτης, δηλαδή στη Φλώρινα. Στο σημείο αυτό ο κ. Μανιάτης δήλωσε με… νόημα: "και ο νοών νοείτο".
Κατά τη δευτερολογία του ο κ. Μανιάτης ήταν κατηγορηματικός στις τοποθετήσεις του αναφέροντας τα εξής: "Σας δηλώνω ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής είναι εξαιρετικά επιφυλακτικό απέναντι στη συγκεκριμένη επένδυση. Ο όρος που χρησιμοποιώ είναι ο ισχυρότερος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί, δεδομένου ότι το Υπουργείο προς το παρόν δεν έχει καμία αρμοδιότητα να αξιολογήσει και να εκτιμήσει περιβαλλοντικά τη συγκεκριμένη δράση. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι είμαστε εξαιρετικά επιφυλακτικοί.
Δεύτερη παρατήρηση. Πρέπει να σας πω ότι δημοσίως έχουμε δηλώσει και από το Βήμα της Βουλής ότι για τη δική μας πολιτική προσέγγιση της αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου υπάρχει μία βασική προϋπόθεση. Αυτή η προϋπόθεση είναι η οποιαδήποτε επενδυτική δράση να γίνει αποδεκτή από θεσμικά όργανα της τοπικής κοινωνίας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση να γίνει αποδεκτή από το δημοτικό συμβούλιο.
Όταν, λοιπόν, οι Βουλευτές του νομού και το δημοτικό συμβούλιο είναι απέναντι, αυτό για μας αποτελεί μία απόδειξη ότι η τοπική κοινωνία δεν το θέλει, άρα δεν ισχύει μία πολύ ουσιαστική στρατηγικής σημασίας προϋπόθεση, προκειμένου από την πλευρά της Κυβέρνησης να μπορούσε να γίνει πιθανόν αποδεκτή μία τέτοια επένδυση.
Τέλος, πρέπει να σας πω ότι η ελληνική Κυβέρνηση δεν έχει αποδεχθεί μέχρι τώρα το άνοιγμα κανενός νέου λιγνιτορυχείου. Πιο συγκεκριμένα με βάση τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2008 και 2009, η ελληνική πολιτεία ήταν υποχρεωμένη να ανοίξει τρία καινούργια λιγνιτορυχεία στη Βεγόρα, την Ελασσόνα και τη Δράμα.
Η ελληνική Κυβέρνηση, η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αποφάσισε να μην ανοίξει κανένα νέο λιγνιτορυχείο και έναντι αυτού να εισηγηθεί τη λήψη άλλων ισοδύναμων μέτρων. Όταν, λοιπόν, σε μία δράση, που επιβάλλεται με απόφαση ευρωπαϊκού δικαστηρίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να ανοίξουμε λιγνιτορυχεία και η Κυβέρνηση λέει όχι, τότε αντιλαμβάνεσθε ποια είναι η θέση της Κυβέρνησης στη συγκεκριμένη περίπτωση που συζητούμε".

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.