ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στα Νότια προάστια

Μια φράση του Μίκη Θεοδωράκη στάθηκε αφορμή για να δημιουργηθεί το πρώτο κέντρο δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τους οικονομικά αδύναμους. Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο για τα μέτρα λιτότητας και τη μνημονιακή πολιτική που εφαρμόζει η Κυβέρνηση, ο γνωστός μουσικοσυνθέτης είχε δηλώσει ότι: «Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, δεν πρέπει να πεινάσει κανείς Έλληνας και κανείς να μην μείνει χωρίς φάρμακο».
Έτσι, εκείνο το βράδυ γεννήθηκε η ιδέα της δημιουργίας του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου
το οποίο ύστερα από τρείς μήνες συντονισμένων ενεργειών του Δήμου Ελληνικού και μιας ομάδας εθελοντών ιατρών, στεγάστηκε στην πρώην αμερικάνικη βάση και άνοιξε τις πόρτες του για να υποδεχθεί όλους τους ανασφάλιστους πολίτες. 

Πιστοί στον όρκο του Ιπποκράτη, μια ομάδα εθελοντών πολιτών, με πρωτεργάτη τον καρδιολόγο Γιώργο Βήχα, κατάφερε να δημιουργήσει και να στελεχώσει το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο, το οποίο αποτελεί έμπρακτη απόδειξη κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης, προσφέροντας πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες. 

«Σκοπός του ιατρείου είναι να προσφέρει τις υπηρεσίες του δωρεάν σε μακροχρόνια ανέργους οι οποίοι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, στερούνται οι ίδιοι και οι οικογένειες τους τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα» δηλώνει στο www.protothema.gr ο Γ. Βήχας τονίζοντας ότι τον τελευταίο καιρό έχουν δημιουργηθεί στρατιές νεόπτωχων συμπολιτών μας οι οποίες στερούνται την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

 «Όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας χάνουν την κοινωνική τους ασφάλιση λόγω της αυξανόμενης ανεργίας. Σ΄ αυτές τις δύσκολες μέρες, απέναντι στην απελπισία, την θλίψη και την ανασφάλεια αποτελεί καθήκον όλων μας να αντιτάξουμε την κοινωνική αλληλεγγύη και την αγάπη στον συνάνθρωπό μας» μας εξηγεί ο ίδιος επισημαίνοντας πως όλος ο ιατρικός εξοπλισμός που διαθέτει το Κέντρο τόσο σε ιατρικά μηχανήματα, εργαλεία, όσο και σε φάρμακα, συγκεντρώθηκε αποκλειστικά και μόνο από δωρεές ευαισθητοποιημένων πολιτών. 

Την συνεχή ανάγκη για δωρεές στο Κέντρο τονίζει μιλώντας στο www.protothema.gr και ο εθελοντής ιατρός Γιάννης Μαραγκός. « Επειδή όλο το εγχείρημα στηρίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική προσφορά είναι απαραίτητο για τη συνέχιση της λειτουργίας του, η προσφορά κυρίως σε φάρμακα από τους πολίτες» δηλώνει ο Γ. Μαραγκός παροτρύνοντας τους δημότες να προσφέρουν στο Κέντρο όσα φάρμακα έχουν στο σπίτι τους και πλέον δεν τα χρειάζονται διότι έτσι δίνουν ζωή σε κάποιον άλλο συμπολίτη τους που τα έχει ανάγκη. 

Περισσότεροι από 14 ιατροί των βασικών ειδικοτήτων παρέχουν εντελώς δωρεάν τις υπηρεσίες τους σε όσους τους έχουν ανάγκη. Στο ιατρικό προσωπικό του Κέντρου ανήκουν διάφορες ειδικότητες όπως καρδιολόγοι, παιδίατροι, ορθοπεδικοί, πνευμονολόγοι, ουρολόγοι, γυναικολόγοι, οδοντίατροι, ψυχολόγοι και άλλοι ιατροί. 

Μέχρι σήμερα, το Κέντρο εξυπηρετεί δημότες Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γλυφάδας και Αλίμου, οι οποίοι σε συνεργασία με τις κοινωνικές υπηρεσίες των τριών δήμων έχουν την δυνατότητα να επισκεφτούν τους γιατρούς και να προμηθευτούν τα απαραίτητα φάρμακα. Οι πολίτες μπορούν επίσης να προσφέρουν φάρμακα που δεν χρησιμοποιούν για το Κοινωνικό Φαρμακείο.

ΑΠΟ http://www.protothema.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...