ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Δορυφορική ξενάγηση στο αφυδατωμένο τοπίο της Σαχάρας

Οι αμμόλοφοι σχηματίζουν κυκλικά μοτίβα ανάμεσα σε βραχώδεις λόφους. Η εικόνα έχει περιστραφεί κατά 90 μοίρες δεξιόστροφα (Πηγή: ESA/EUSI)  
Aθήνα
Μια περιοχή της Σαχάρας όπου οι άνθρωποι προσπαθούν να ανακόψουν την επέκταση της ερήμου διακρίνεται στην τελευταία δορυφορική εικόνα που έστειλε στο in.gr η ESA, η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία.

Στην ψευδοχρωματική εικόνα του Ikonos-2, ενός εμπορικού δορυφόρου που μεταδίδει δεδομένα μέσω του δικτύου της ESA, οι αμμοθίνες της Αλγερίας σχηματίζουν κυκλικά σχέδια ανάμεσα στους γύρω βραχώδεις λόφους.

Είναι η περιοχή του Εθνικού Πάρκου του Ταγκίτ, το οποίο οριοθετήθηκε το 2007 με στόχο να προστατέψει την άγρια ζωή και να εμποδίσει την περαιτέρω ερημοποίηση: οι υπεύθυνοι του προγράμματος περιφρουρούν τα ξερικά λιβάδια, αποκαθιστά τις συστάδες φοινίκων και φυτεύουν περισσότερες ακακίες.

Οι αμμόλοφοι της περιοχής, όπου η βροχόπτωση δεν υπερβαίνει τα 25 εκατοστά το χρόνο, συγκεντρώνουν πολλούς τουρίστες και συμπληρώνουν έτσι το εισόδημα των αγροτών κατοίκων.

Με τον Τροπικό του Καρκίνου να περνά σχεδόν από τη μέση της, η έρημος της Σαχάρα -η μεγαλύτερη θερμή έρημος του κόσμου- εκτείνεται από τον Ατλαντικό Ωκεανό μέχρι την Ερυθρά Θάλασσα και καλύπτει έκταση 9 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων, δρασκελίζοντας συνολικά εννέα χώρες: Αλγερία, Τσαντ, Αίγυπτος, Λιβύη, Μάλι, Μαυριτανία, Μαρόκο, Νίγηρας, Τυνησία και Σουδάν.

Κάτω από την Σαχάρα κρύβονται πάντως μεγάλα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, τα οποία βοήθησαν την Αλγερία να γίνει μια από τις πλουσιότερες αφρικανικές χώρες.

Η περιοχή της φωτογραφίας απέχει περίπου 500 χιλιόμετρα από τη Μεσόγειο.

Με την έρημο να επεκτείνεται προς το νότο, η Σενεγάλη και άλλες χώρες της νότιας Αφρικής υλοποιούν ένα άλλο, πιο φιλόδοξο σχέδιο για να ανακόψουν την επέλαση της Σαχάρας. Είναι το «Μεγάλο Πράσινο Τείχος», ένα τεχνητό δάσος από ακακίες και άλλα ανθεκτικά δέντρα, το οποίο θα εκτείνεται από τη δυτική στην ανατολική ακτή της Αφρικής.
Newsroom ΔΟΛ

ΑΠΟ http://news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.