ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Το αμερικανικό περιοδικό Forbes παραδέχεται: «Αξίζει να πάει κανείς διακοπές στην Ελλάδα»

 Ένα αφιέρωμα – έκπληξη για την Ελλάδα και κυρίως για την υπόστασή της ως «άκρως ελκυστικός τουριστικός προορισμός» φιλοξενεί το γνωστό αμερικανικό περιοδικό Forbes που διερωτάται κατά πόσον θα έπρεπε κανείς να επισκεφτεί την χώρα μας, ιδίως μετά τα όσα έχουν κάνει το γύρο του κόσμου με αφορμή την οικονομική κρίση και την συνεπακόλουθη κοινωνική αναταραχή.

Για να απαντήσει αφοπλιστικά: «Ανεπιφύλακτα ναι…»
Με τίτλο «Τα καλύτερα της Ελλάδας – αλλά θα έπρεπε να πάτε;» το περιοδικό Forbes κάνει ένα φωτογραφικό αφιέρωμα στη χώρα μας και φιλοξενεί τις απόψεις της κυρίας Ileana Von Hirsch, ελληνικής καταγωγής μεν αλλά διάσημης στο Λονδίνο διαχειρίστριας τουριστικών ιστοσελίδων και πρακτορείων.

Η οποία κυρία Von Hirsch δεν διστάζει να προτρέψει τους αναγνώστες του περιοδικού να επισκεφτούν το φετινό καλοκαίρι την Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως: «Μόλις κολυμπήσει κανείς στη θάλασσα και απολαύσει την ξέγνοιαστη ζωή σε ένα ελληνικό νησί, δεν υπάρχει γυρισμός»!

Το ρεπορτάζ του Forbes αναφέρει χαρακτηριστικά πως «παρά τις συνεχείς αναταραχές, την οικονομική κρίση και τα μέτρα λιτότητας, η Ελλάδα η παραμένει ένας από τους πιο γραφικούς και ελκυστικούς προορισμούς στο κόσμο».

Δεν παραλείπει βέβαια να αναφερθεί στις πρόσφατες αρνητικές εξελίξεις στο πεδίο της οικονομίας και στην «περιπέτεια» της Ελλάδας, ενώ τονίζει πως ένα σημαντικό πρόβλημα που απασχολεί τους εν δυνάμει παραθεριστές, είναι το εάν οι απεργίες και οι διαδηλώσεις θα καταστρέψουν τις διακοπές τους.

Την απάντηση δίνει και πάλι η κυρία Ileana Von Hirsch: «Κατά τη γνώμη μου οι Έλληνες θα προσπαθήσουν να έχουν μια καλή τουριστική σεζόν φέτος. Και ακόμη κι αν υπάρξουν διαδηλώσεις, αυτές γίνονται στο κέντρο της Αθήνας».

Η ίδια δίνει και «συμβουλές» σε όσους θα θελήσουν φέτος να επισκεφτούν ένα ελληνικό νησί: «Για όσους ψάχνουν ησυχία, δεν κάνει η Μύκονος. Όσοι ψάχνουν έντονη νυχτερινή ζωή να διαλέξουν τη Σαντορίνη, τη Μύκονο ή την Πάρο, ενώ όσοι ψάχνουν ησυχία την Αμοργό, τη Σέριφο, την Ιθάκη, τη Σίφνο και τα Κουφονήσια».

ΑΠΟ http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Έρχεται μείωση των προμηθειών στις ηλεκτρονικές συναλλαγές

11/04/2024 16:04  Πάνω από 2,5 εκατομμύρια πολίτες κάνουν χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών IRIS, με την πλειοψηφία αυτών να είναι ηλικίας...