ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Με έφοδο σε 250 λογαριασμούς Μεγάλες καταθέσεις αποκάλυψε το ΣΔΟΕ

Λογαριασμούς 250 ατόμων που είναι πολύ υψηλοί και δε δικαιολογούνται με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματά τους, έχει ανοίξει η περιφερειακή υπηρεσία του ΣΔΟΕ στην Πελοπόννησο. Αυτό σημείωσε στην "Ε" ο προϊστάμενος της υπηρεσίας Νίκος Κολετζάκης και αναφερόμενος σε συγκεκριμένο παράδειγμα, παρατήρησε ότι «δεν μπορεί κάποιος να δηλώνει 15.000 - 20.000 ευρώ κέρδη το χρόνο και να έχει 3,5 εκ. ευρώ στο λογαριασμό του». Παρατήρησε ότι στα άτομα αυτά καταλογίζονται οι παραβάσεις και οι περισσότεροι συμβιβάζονται και πάνε και πληρώνουν το πρόστιμο και το φόρο που αναλογεί στο νέο πραγματικό εισόδημα.
«Αφορούν όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου (οι έλεγχοι και οι διαπιστώσεις των παραβάσεων από
τα μεγάλα ποσά στους λογαριασμούς)», μας ενημέρωσε ο κ. Κολετζάκης και σημείωσε: «Μας έρχονται σιγά - σιγά τα χαρτιά από τις τράπεζες και τους καλούμε να μας δικαιολογήσουν πού τα βρήκαν, ποιος τους τα έβαλε, για ποιο λόγο. Εχουν ανοιχθεί λογαριασμοί 250 ατόμων και αφορούν γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, δημοσίους υπαλλήλους (πολεοδομίες, δασικοί), ελεύθερους επαγγελματίες, επιτηδευματίες, βενζινάδες, όλη την γκάμα».
Εξήγησε πως «υπάρχει μια καταγγελία και από κει και πέρα την επεξεργαζόμαστε. Επεξεργαζόμαστε τις δηλώσεις τους και βλέπουμε αν συνάδουν τα δεδομένα των δηλώσεων με τα δεδομένα των καταγγελιών». Επεσήμανε πως «βλέπεις κάποιον να κάνει δήλωση 20.000 - 30.000 ευρώ το χρόνο από μισθωτές υπηρεσίες ή 10.000 - 15.000 ευρώ κέρδη ελεύθερος επαγγελματίας και έχει εκατομμύρια ευρώ σε λογαριασμό». Και αναφερόμενος σε συγκεκριμένο παράδειγμα, παρατήρησε ότι «δεν μπορεί να δηλώνει 15.000 - 20.000 ευρώ κέρδη το χρόνο και να έχει 3,5 εκ. ευρώ στο λογαριασμό του. Δε συνάδει».
Για τη διαδικασία που ακολουθείται στη συνέχεια, ο κ. Κολετζάκης πληροφόρησε ότι «του καταλογίζουμε τις παραβάσεις, όπως ήδη έχουμε κάνει. Και στην Καλαμάτα έχει γίνει. Και πάνε και συμβιβάζονται και δηλώνουν. Αν για παράδειγμα, είναι ελεύθερος επαγγελματίας ότι δεν έκοψε αποδείξεις. Αρα το εισόδημά του είναι τόσο. Και πληρώνει το πρόστιμο και το φόρο με τη διαφορά που θα προκύψει στο εισόδημα. Διότι αν σε 1 εκ. ευρώ δεν εξέδωσες αποδείξεις σημαίνει ότι 1 εκ. έχεις επιπλέον εισόδημα. Και θα βγει και η διαφορά του φόρου εκτός από τις παραβάσεις του κώδικα».
Ξεκαθάρισε ότι «εφόσον συμβιβαστεί κάποιος και πάει και πληρώσει, δε διώκεται ποινικά».
Ο προϊστάμενος του ΣΔΟΕ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ανέφερε ότι «η προσπάθεια είναι καθημερινή, συνεχής και ανελλιπής, παρότι έχουμε ένα σωρό προβλήματα. Με το φιλότιμο που υπάρχει στους υπαλλήλους, κάνουμε τον αγώνα μας και έχουμε την ηθική ικανοποίηση ότι κάτι κάνουμε».
Στην παρατήρησή μας ότι πρόκειται για επιτυχία, επεσήμανε:
«Επιτυχία θεωρώ να βγαίνουμε έξω και να μη βρίσκουμε τίποτα. Επιτυχία θα έχουμε, εφόσον δε διαπιστώνουμε παραβάσεις, που σημαίνει ότι και μεις κάνουμε καλά τη δουλειά μας».

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: