ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2012

ΕΡΑΝΗ: Όλα για το τρίποντο!

Την πρώτη της νίκη μακριά από τα Φιλιατρά θα αναζητήσει η Εράνη στο αυριανό ματς με τη Θύελλα Πατρών στο «Φ. Αραβαντινός».
 

Οι «πράσινοι» σε πέντε ματς, μπορεί να μην έχουν χάσει στα τέσσερα  (απολογισμός τέσσερις ισοπαλίες και μία ήττα), αλλά δεν έχουν πάρει και το τρίποντο κάτι που φαίνεται άλλωστε και από τη θέση τους στη βαθμολογία. 

Ο αγώνας είναι στα μέτρα της ομάδας του Νίκου Κακαλέτρη, μιας και η Θύελλα είναι μία ομάδα που στηρίζεται σε πολλούς νεαρούς ποδοσφαιριστές και έχει σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή της. Η Εράνη πραγματοποίησε καλή εμφάνιση στο ματς κυπέλλου της περασμένης Τετάρτης με τον Πάμισο στη Μεσσήνη και θα προσπαθήσει να δείξει τις αρετές της στο αυριανό ματς για να επιστρέψει με τους τρεις βαθμούς στα Φιλιατρά. 

Εκεί που πρέπει να βελτιωθεί το συγκρότημα του Νίκου Κακαλέτρη είναι στην επιθετική γραμμή, γιατί υπάρχει πρόβλημα στο γκολ, κάτι που έχει στοιχίσει αρκετούς βαθμούς έως τώρα. Η Εράνη θα παίξει με επιθετική φιλοσοφία και θα επιδιώξει να κυριαρχήσει στο χώρο του κέντρου, με τους έμπειρους Κουτσουρέ, Ανδρεόπουλο και Κώτσο. 

Χθες δόθηκε ρεπό στους παίκτες και η προετοιμασία ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί με ένα χαλάρωμα.
Το αυριανό ματς θα διαιτητεύσει ο Τζοβάρας (Φωκίδας), με βοηθούς τους Καραγιάννη και Καρανικόλα από τον ίδιο σύνδεσμο.
ΠΗΓΗ ελευθερία

από: ΕΡΑΝΗ: Όλα για το τρίποντο! | FILIATRA-NET

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ελεύθερη είσοδος την ερχόμενη Τρίτη στο Μουσείο Ακρόπολης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR 15/05/2021  09:14 Το Μουσείο Ακρόπολης συμμετέχει στον ψηφιακό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων που διοργανώνετα...