ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Μια Χριστουγεννιάτικη "βόλτα στα σύννεφα" με τη Στέβη Σαμέλη.

Μια βόλτα στα σύννεφα είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν, όσοι παρευρέθηκαν παραμονές Χριστουγέννων, στο κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας,  στην παρουσίαση του ομώνυμου βιβλίου της ποιήτριας Στέβης Σαμέλη.
Η παρουσίαση διοργανώθηκε από τις εκδόσεις «Ιωλκός»,  υπό την αιγίδα της Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων η οποία και συμπεριέλαβε πρόσφατα στα
μέλη της τη συγγραφέα.
Για το βιβλίο μίλησαν, ο κ. Θεόδωρος Τσούχλος (Διδάκτωρ Φιλοσοφίας),ο κ. Άγγελος Λάππας (Φιλόλογος, Συγγραφέας) και η ποιήτρια, ενώ παρουσιάστηκε το πρώτο μελοποιημένο ποίημα της συλλογής με τίτλο "Σε μια πόλη παλιά", από τον ταλαντούχο τραγουδοποιό, Βασίλη Μπαμπανιάρη, τραγούδι το οποίο συζητήθηκε ιδιαίτερα και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις:  
Ήταν μια βραδιά που συγκίνησε όσους βρέθηκαν εκεί, πιστή στο πνεύμα των ημερών, γεμάτη χαμόγελο, αισιοδοξία αλλά και νοσταλγικές μνήμες.
Η συλλογή χαρακτηρίστηκε άμεση, μεστή, επίκαιρη και βαθιά συναισθηματική, αφού πραγματεύεται τους σύγχρονους αλλά και αιώνιους ανθρώπινους προβληματισμούς, μέσα από ένα πρίσμα αθωότητας, με μια τρυφερή, αλλά άκρως διεισδυτική ματιά.
Οι σχέσεις των ανθρώπων, ο έρωτας, η αξία της αγάπης, η εσωτερική διαδρομή της αυτογνωσίας, η δύναμη της σιωπής και οι κύκλοι της ζωής και του θανάτου που εναλλάσσουν πληγές και χαμόγελα, ήταν τα τοπία που φώτισε η συλλογή,  σε μια κατάθεση ψυχής που εξέπληξε ευχάριστα όσους βρέθηκαν στην παρουσίαση του βιβλίου.
http://youtu.be/Hf46-K5gacE



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.