ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Βασιλόπιτα. Η Πίτα του Αι Βασίλη!!!

Δεν υπάρχει Ελληνικό σπιτικό να μην κόψει Βασιλόπιτα την Πρωτοχρονιά. Είναι η ευτυχία της οικοδέσποινας όταν την παρουσιάζει, φτιαγμένη και πετυχημένη από τα χεράκια της. Είναι η αγωνία των παιδιών που ψάχνουν για το φλουρί και η απόλαυση των μεγάλων γι αυτή την γλυκιά πανδαισία στο στόμα τους!!! Όλοι χαίρονται εκείνη την ώρα και όλοι κάνουν ευχές! Με το Νέο Χρόνο περιμένουμε κάτι καινούργιο, κάτι καλύτερο, μια αλλαγή στη ζωή μας! Περιμένουμε να πραγματοποιηθούν τα όνειρά μας!!! Άρα υπάρχει καλύτερο γλυκό;
Όλες θέλουμε να φτιάξουμε την καλύτερη Βασιλόπιτα! Σας δίνω την καλύτερη και ευκολότερη συνταγή με όλες τις ευχές μου!!!
Τα υλικά μας:

4 κούπες αλεύρι (1/2 κιλό)
2 κούπες ζάχαρη
6 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
1 κούπα βιτάμ (Είναι τα 4/5 της πλάκας των 250 γρ.)
1 1/2 κούπα γάλα (310 γρ.)
3 αυγά
ξύσμα πορτοκαλιού, μανταρινιού
500 γρ. ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα

Πως φτιάχνουμε τη Βασιλόπιτα:
Βγάζουμε όλα τα υλικά από την προηγούμενη μέρα από το ψυγείο. (Δεν λιώνουμε το βούτυρο στη φωτιά).
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ρίχνουμε σε μεγάλο μπολ. Το ανακατεύουμε με το μπέικιν, τη ζάχαρη, το βούτυρο, το γάλα και το ξύσμα. Κτυπάμε το μείγμα 2 λεπτά με το μίξερ. Προσθέτουμε τα αυγά ολόκληρα (όχι μαρέγγα) και συνεχίζουμε το κτύπημα για 3 λεπτά. Απλώνουμε λαδόχαρτο σε ταψάκι διάμετρο 30
- 35 εκατ. περίπου. Έτσι θα βγει ευκολότερα από το ταψί χωρίς να κολλήσει ή να σας τριφτεί. Βουτυρώνουμε με λίγο λιωμένο βιτάμ και πασπαλίζουμε ελαφρά με αλεύρι. Αδειάζουμε το χυλό στο ταψί και το κουνάμε να απλώσει ομοιόμορφα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους
180 βαθμούς για 15 λεπτά και ψήνουμε στην ίδια θερμοκρασία για 1 ώρα. Όταν κρυώσει λίγο τη βγάζουμε από το ταψί και την τοποθετούμε σε πιατέλα. Διπλώνουμε το φλουρί με ασημόχαρτο. Κάνουμε μια σχισμή κάπου (όχι στο κέντρο) και το χώνουμε μέσα. Βάζουμε την άχνη σε ψιλό σουρωτήρι και πασπαλίζουμε παντού όσο είναι ζεστή η πίτα μας για να σταθεί η ζάχαρη. Με την άκρη ενός κουταλιού ή με οδοντογλυφίδα γράφουμε τον αριθμό του έτους με μεγάλους αριθμούς. Επάνω στην χαρακιά των αριθμών χύνουμε προσεχτικά τρούφα σοκολάτας , ή σαντιγύ με σοκολάτα ή οτιδήποτε βγάλει η φαντασία της νοικοκυράς.
 
ΑΠΟ http://syntagesmamas.blogspot.de

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΕΚΕ για μεταβίβαση τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία καταναλωτών

22/04/2024  13:00 «Πληθαίνουν οι υποθέσεις μεταβίβασης τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία των καταναλωτών. Έξι χρόνια...