ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Αγρότες της Τριφυλίας και Μεσσηνίαε στο κατώφλι της ανακρίτριας για πλαστά τιμολόγια

Η πρόσφατη προφυλάκιση Φιλιατρινού αγρότη για πλαστά τιμολόγια φαίνεται ότι αποτελεί την αρχή του νήματος για την δικαστική ολοκλήρωση της υπόθεσης που δημιουργεί νέα δεδομένα στην πάταξη της διαφθοράς καθώς επιβεβαιώνεται ότι θα πραγματοποιηθούν καινούργιες ανακρίσεις από τις εισαγγελικές αρχές για την πολύκροτη υπόθεση.

Την έδρα της ανακρίτριας αναμένεται να...επισκεφθούν σύντομα όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα  οι αγρότες της Μεσσηνίας που περιλαμβάνονται σε πράξεις παράνομης είσπραξης ΦΠΑ με εικονικά τιμολόγια μετά μάλιστα την προφυλάκιση αγρότη από τα Φιλιατρά στις φυλακές της Κορίνθου.  Αρκετά δημοσιεύματα στο διαδίκτυο κάνουν λόγο για μεγάλη δικογραφία που εμπλέκουν περίπου 10  αγρότες οι οποίοι θα κληθούν από τη Δικαιοσύνη προκειμένου να δικαιολογήσουν την έκδοση τιμολογίων συνολικού ύψους άνω των 6 εκ. ευρώ με ταυτοποίηση των ονομάτων και αποδείξεων αλλά και τους τραπεζικούς λογαριασμούς των φερόμενων ως δραστών οι οποίοι δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τέτοια εισοδήματα. Τώρα μάλλον ξέρουμε γιατί τα βράδια...στα Φιλιατρά κυκλοφορούσαν στους δρόμους πολυτελή αυτοκίνητα με αποχρώσεις χλιδάτης ζωής...Γ.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια: