ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Φιλιατρά: Το θέμα συζήτησης των ημερών...

Με ωράριο πολυκατοικίας ...τα καλοριφέρ
Το κυρίαρχο θέμα συζήτησης των τελευταίων ημερών είναι το κρύο και ο τρόπος αντιμετώπισής του.

Παρότι καθυστέρησε αρκετά να μας χτυπήσει την πόρτα και κράτησε την θερμοκρασία σε καλά για την εποχή επίπεδα, πριν λίγες ημέρες έκανε την εμφάνισή του και εδώ ο χειμώνας, με χαμηλές θερμοκρασίες και απαραίτητη την θέρμανση στα σπίτια, στα σχολεία και στον χώρο εργασίας.

Σε καφενεία, σε καφετέριες, σε πηγαδάκια, αλλά και σε συγκεντρώσεις λόγω των εορτών στα σπίτια, η κουβέντα στρέφεται γύρω από τον
τρόπο θέρμανσης και αντιμετώπισης του κρύου.

Οι περισσότεροι έχουν ήδη προνοήσει από τις αρχές του χρόνου για τον τρόπο που θα καλύψουν αυτές τις ανάγκες, ενώ το φαινόμενο έγινε ακόμη πιο έντονο με τις πρώτες εξαγγελίες για την τιμή του πετρελαίου κοντά στο 1,40 ευρώ το λίτρο.

Τα τζάκια και οι ξυλόσομπες έχουν πάρει κυριολεκτικά φωτιά, ενώ όπως είπαν στο filiatranet.gr, στα αζήτητα έχει μείνει το πετρέλαιο θέρμανσης. Και οι λίγοι που το χρησιμοποιούν, εφαρμόζουν αυστηρούς κανόνες πολυκατοικίας, με συγκεκριμένο ωράριο λειτουργίας, από 2-3 ώρες την ημέρα, χρησιμοποιώντας το πετρέλαιο που έχουν απόθεμα από την περσινή χρονιά. Για φετινό ούτε λόγος!

Κάποιοι άλλοι προσπαθούν να ζεσταθούν με τα κλιματιστικά, ενώ δεν λείπουν και οι σόμπες αλογόνου και τα αερόθερμα. Λίγοι έχουν στραφεί σε καυστήρες με πυρηνόξυλο και κάποιοι άλλοι σε τζάκια ενεργειακά με τον αντίστοιχο λέβητα.

Από την άλλη πάλι, πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι, που δεν αντιμετωπίζουμε θερμοκρασίες όπως στην Βόρεια Ελλάδα.

Αν λοιπόν η κυβέρνηση περιμένει να εισέλθει χρήμα στα ταμία της από την αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, είναι βαθιά νυχτωμένη και μόνο το αντίθετο θα καταφέρει σε συνδυασμό με την δυσαρέσκεια των πολιτών.

Καλές Γιορτές σε όλους... 

ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: