ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Αρχ. Ολυμπία: Ταυτοποιήθηκε μέσω DNA η εμπλοκή του 41χρονου - Δηλώσεις Χατζή για την επιστροφή των κλαπέντων

Στην ταυτοποίηση του 41χρονου φερόμενου ως εγκέφαλου της ληστείας στο μουσείο της Ολυμπίας, μέσω γενετικού υλικού, προχώρησαν τα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. σύμφωνα
με πληροφορίες του ilialive.gr. Τα ίχνη που είχαν αφήσει πίσω τους οι δράστες αξιοποιήθηκαν κατάλληλα από τα εργαστήρια και υποδεικνύουν πως ο 41χρονος είναι ο ένας από τους δύο ληστές που εισέβαλαν στο μουσείο το πρωί της 17ης Φεβρουαρίου 2012. Οι Αρχές συνεχίζουν τη διερεύνηση της υπόθεσης, η εξιχνίαση της οποίας έχει προκαλέσει θετικότατα σχόλια στο εξωτερικό, αφού η είδηση έχει κάνει το γύρο του κόσμου.

Ταυτοποίηση μέσω DNA

Αν και τις πρώτες ώρες τα στόματα των συλληφθέντων ήταν σφραγισμένα ή ανέφεραν ελάχιστα πράγματα για την υπόθεση, η ταυτοποίηση με τους ανθρώπους που ήταν οι φυσικοί αυτουργοί στη ληστεία προχωρά βάση του γενετικού υλικού που είχαν συγκεντρώσει εκείνες τις ημέρες οι ειδικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες στην ταινία που είχαν οι δράστες τυλίξει τη βαριοπούλα που χρησιμοποίησαν για να σπάσουν τις προθήκες έχει βρεθεί γενετικό υλικό που ταυτοποιήθηκε με αυτό του 41χρονου φερόμενου ως εγκέφαλου της ληστείας, που βρίσκεται από την αρχή στα χέρια της Αστυνομίας.

Η ταφή στην περιοχή των χάλκινων αγαλματιδίων και λοιπών κλαπέντων αντικειμένων, εξετάστηκε διεξοδικά και οι αστυνομικοί βρήκαν τις απαντήσεις που έψαχναν.  Ο 41χρονος διατηρούσε στο παρελθόν καλλιέργειες στην περιοχή του Κοσκινά τις οποίες με βάση τις ίδιες πηγές είχε κληρονομήσει από συγγενικό του πρόσωπο και έτσι αν και Πατρινός που διέμενε μόνιμα στην Αθήνα, είχε επαφή με την Αρχαία Ολυμπία.

Μάλιστα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο φερόμενος ως δράστης έθαψε τα κλοπιμαία σε δικό του χωράφι, για να μην εντοπιστεί με αυτά, πιθανότατα και την ίδια ημέρα λίγες ώρες μετά τη ληστεία ώστε να φύγει χωρίς να γίνει αντιληπτός την ώρα που σε όλα τα σημεία διαφυγής από το νομό είχαν στηθεί μπλόκα της Αστυνομίας.  Έτσι πλέον οι Αρχές απομακρύνονται από το ενδεχόμενο η σπείρα να είχε συνεργάτες στην περιοχή.

Οι τρεις συλληφθέντες αναμένεται σήμερα να οδηγηθούν στον Ανακριτή Πατρών για να απολογηθούν, αφού χθες ζήτησαν και πήραν ακόμα ένα 24ωρο προθεσμία.


Χατζή: «Η 24η Νοεμβρίου θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στην ιστορία των μουσείων της Ολυμπίας»

Για την μεγάλη αυτή επιτυχία της Αστυνομίας που όχι μόνο εντόπισε τους δράστες, αλλά έφερε πίσω στο χώρο τους και τα εκθέματα μίλησε η προϊσταμένη της Ζ΄ ΕΠΚΑ Γεωργία Χατζή. «Η συγκίνηση είναι τεράστια, την εξεδήλωσα προς τις Αστυνομικές Αρχές μαζί με τη βαθιά μου ευγνωμοσύνη για το μεγάλο θρίαμβο, τη μεγάλη επιτυχία που κατάφεραν.

Είναι κατόρθωμα και άθλος της Ελληνικής Αστυνομίας και πρέπει να τονιστεί απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλο τον κόσμο και να υπερτονιστεί σε σχέση με την διάσταση που πήρε το ίδιο το γεγονός της ανακοίνωσης της κλοπής των αρχαίων μας. Η 24η Νοεμβρίου θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στην ιστορία των μουσείων της Ολυμπίας και για εμένα προσωπικά είναι η σπουδαιότερη στιγμή της υπηρεσιακής μου ζωής.

Τα αρχαία μας συντηρούνται και θα επανέλθουν στην προθήκη τους στο Παλαιό Μουσείο και όχι αθόρυβα, αλλά ηχηρά, όπως τους αρμόζει» τόνισε η κα Χατζή. Η επανέκθεση των κλαπέντων αρχαίων αντικειμένων θα γίνει την Πέμπτη, ενώ αναμένεται να δοθεί επίσημος χαρακτήρας με εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα το ερχόμενο Σάββατο και παρουσία του αναπληρωτή υπουργού ΠΑΙΘΠΑ και αρμόδιου για τον Πολιτισμό Κώστα Τζαβάρα.

Συγχαρητήρια στις Αρχές από τους εργαζόμενους

Τις διωκτικές αρχές για τη σύλληψη των ληστών του Ολυμπιακού Μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας και τον εντοπισμό όλων των κλοπιμαίων, συγχαίρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στο υπουργείο Πολιτισμού (Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ.).

«Η ληστεία αυτή αποτελούσε για όλους μας ένα "όνειδος" και το γεγονός ότι συμπατριώτες μας οργάνωσαν και εκτέλεσαν αυτή την ειδεχθή πράξη, μας γεμίζει οργή και αγανάκτηση», τονίζεται στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, όπου μεταξύ άλλων γίνεται λόγος για "άμεση ανάγκη στελέχωσης των υπηρεσιών του ΥΠΠΟ" και προσλήψεις επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού, άμεση πρόσληψη αρχαιοφυλάκων καθώς και στους υπόλοιπους τομείς του ΥΠΠΟ, προκειμένου να καλυφθούν αποτελεσματικά τα κενά που υπάρχουν στις υπηρεσίες του Υπουργείου μας».
 
ΑΠΟ http://ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.