ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

"Στον αέρα" το ΓΠΣ των Γαργαλιάνων

Επικίνδυνα στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Γαργαλιάνων το οποίο έχει μείνει στάσιμο. Πλέον όχι μόνο κινδυνεύει να μην γίνει, αλλά να αναγκαστεί ο Δήμος Τριφυλίας να επιστρέψει και το ποσό των 136.000 ευρώ με το οποίο είχε χρηματοδοτηθεί η μελέτη του έργου από το Γ' ΚΠΣ. Μπορεί αρχικά η υποχρέωση του δήμου να ήταν όχι μόνο να έχει ολοκληρώσει το ΓΠΣ, αλλά να έχει περάσει και ΦΕΚ μέχρι τις 30 Ιουνίου. Ομως τότε δόθηκε παράταση η οποία και πάλι στο τέλος του χρόνου εκπνέει.
Ο δήμος αν θέλει να περάσει και να εγκριθεί το ΓΠΣ, πρέπει να ενσωματώσει σε αυτό τις
παρατηρήσεις που είχαν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (πλέον) επί της Β1 φάσης του σχεδίου. Η οποία να θυμίσουμε είχε συνταχθεί επί καποδιστριακού Δήμου Γαργαλιάνων και εν μέσω έντονων τότε προστριβών επί της αρχικής πρότασης των μελετητών, την οποία τελικά αναγκάστηκαν να αναπροσαρμόσουν βάσει των προτάσεων μιας επιτροπής που συγκλήθηκε στο δήμο. Ετσι κατέληξαν στην Β1 φάση την οποία όμως απέρριψε η Περιφέρεια ζητώντας να γίνουν αρκετές αλλαγές.
Οπως φαίνεται αυτές οι αλλαγές μέχρι και σήμερα δεν έχουν γίνει και έτσι για ακόμη μια φορά ο δήμος βρίσκεται στο… "παρά πέντε", αφού όλο αυτό το διάστημα δεν φάνηκε να υπάρχει ενδιαφέρον και από την Δημοτική Ενότητα Γαργαλιάνων την οποία αφορά άμεσα το θέμα.
Ωστόσο αυτή την εβδομάδα αναμένεται συνάντηση του δημάρχου Τριφυλίας Κώστα Κόλλια με την αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για να διευθετηθεί το θέμα. Βέβαια τα χρονικά όρια έχουν στενέψει πάρα πολύ πλέον και μόνο σε μια νέα παράταση μπορούν να ελπίζουν.
Κ.Μπ.
ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΕΚΕ για μεταβίβαση τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία καταναλωτών

22/04/2024  13:00 «Πληθαίνουν οι υποθέσεις μεταβίβασης τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία των καταναλωτών. Έξι χρόνια...