ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Πέτρος Τατούλης: Σε περίπτωση που η Ολυμπία Οδός δεν ολοκληρωθεί μέχρι Τσακώνα θα κινηθούμε νομικά απέναντι και στην Ελληνική κυβέρνηση και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

«Η ολοκλήρωση της Ολυμπίας Οδού είναι αδιαπραγμάτευτη και δεν μπαίνουμε σε καμία συζήτηση» τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κατά την ενημέρωση για τους οδικούς άξονες της Πελοποννήσου, σημειώνοντας ότι η παραπάνω στάση αποτυπώθηκε στα συμπεράσματα της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ, μετά από κοινή πρωτοβουλία του με τους Περιφερειάρχες Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων.

«Σε περίπτωση που η Ολυμπία Οδός δεν ολοκληρωθεί όπως .............

προβλέπεται από τη σύμβαση παραχώρησης θα κινηθούμε νομικά απέναντι και στην Ελληνική κυβέρνηση και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς το έργο είναι

συγχρηματοδοτούμενο» ανακοίνωσε ο κ. Τατούλης και χαρακτήρισε αδιανόητο να πληρώνονται για πολλά χρόνια διόδια σε ένα δρόμο που όχι μόνο δεν παρέχει ολοκληρωθεί, αλλά ούτε εξελίσσεται.
Αναφορικά με το τμήμα Παραδείσια – Τσακώνα του οδικού άξονα Τρίπολης – Καλαμάτας, ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε το σώμα ότι υπάρχει μια εμπλοκή καθώς το ελεγκτικό συνέδριο ήταν αρνητικό για την έγκριση ενός συμπληρωματικού λογαριασμού και το ζήτημα καλείται πλέον να το εξετάσει η ολομέλεια του ελεγκτικού συνεδρίου.

«Στην περίπτωση που και εκεί υπάρξει αρνητική εξέλιξη έχουμε βρει τον τρόπο να το αντιμετωπίσουμε» τόνισε ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε ότι χωρίς την αιρετή Περιφέρεια δεν μπορεί να αποφασιστεί τίποτα.
«Η ολοκλήρωση των οδικών αξόνων είναι το Α και το Ω του αναπτυξιακού σχεδιασμού της Περιφέρειας» σημείωσε ο κ. Τατούλης.

Ανακοίνωσε επίσης ότι, μετά τη δέσμευση της κοινοπραξίας Μορέας, ο οδικός άξονας Λεύκτρο – Σπάρτη θα έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του 2013 και ότι η ολοκλήρωση της περιμετρικής οδού της Καλαμάτας θα αποτελεί προϋπόθεση ολοκλήρωσης του οδικού άξονα.
«Όταν όλοι κιότεψαν και απειλήθηκε η κατασκευή της περιμετρικής της Καλαμάτας, εμείς βγήκαμε μπροστά και δυναμικά διεκδικήσαμε και καταφέραμε να εξασφαλίσουμε την ολοκλήρωσή της» δήλωσε ο Περιφερειάρχης και έστειλε μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι «δικαιούχος σε όλα τα μεγάλα οδικά έργα είναι η Περιφέρεια και όχι οι Δήμοι, γιατί αυτά συναρτώνται άμεσα με το στρατηγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό την ευθύνη του οποίου αποκλειστικά διαθέτει».

ΑΠΟ http://filiatranews.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: