ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Κυπαρισσία: Διαγραφή Τελών Ύδρευσης στα Σχολεία

Την διαγραφή των τελών ύδρευσης σε όλες τις σχολικές μονάδες της περιοχής για το 2012 αποφάσισε προς τιμή του το Δ.Σ. της Δ.ΕΥ.Α Κυπαρισσίας με σημερινή απόφασή του  η οποία θα δώσει μεγάλη ανάσα στα σχολικά συγκροτήματα καθώς η απόφαση που ελήφθη ήταν ομόφωνη. 

Πιο αναλυτικά ο αντιδήμαρχος αρμόδιος για την Παιδεία κος Μερκούρης Ιωάννης με εγγραφό του προς την ΔΕΥΑΚΥ, είχε αναλύσει τα επιχειρήματα για την παραπάνω ενέργεια αναφέροντας ότι:

«Η οικονομική κρίση που βιώνει η κοινωνία μας το τελευταίο διάστημα είναι πρωτοφανής. Αποτέλεσμα αυτής η απειλή της κοινωνικής συνοχής. Δυστυχώς τα αποτελέσματα αυτής της
κρίσης δημιουργούν μεγάλα προβλήματα και στην ομαλή και εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων και της εκπαίδευσης των παιδιών μας γενικότερα.

Ο Δήμος αδύνατος και αυτός οικονομικά, αναζητεί τρόπους ενίσχυσης των σχολικών μονάδων. Προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει τους έχοντες να βοηθήσουν και να ενεργοποιήσει την κοινωνική αλληλεγγύης.  

Οι σχολικές μονάδες της Δημοτικής Ενότητας Κυπαρισσίας , οι μόνες στο Δήμο, χρεώνονται με τέλη Ύδρευσης –αποχέτευσης και με έξοδα κατανάλωσης νερού. Εκατόν δώδεκα ευρώ το χρόνο για μια σχολική μονάδα για την οποία η επιχορήγηση ανέρχεται στο ποσό  των χιλίων ευρώ, όπως αντιλαμβάνεσθε είναι σημαντικό ποσό για να μην το χαρακτηρίσω τεράστιο. Επειδή το κόστος λειτουργίας των σχολικών μονάδων έχει αυξηθεί (πετρέλαιο, χαρτικά κλπ) σε αντίθεση με τις επιχορηγήσεις για λειτουργικά έξοδα που έχουν δραματικά μειωθεί, παρακαλούμε να εξετάσετε τη δυνατότητα απαλλαγής των σχολικών μονάδων από τα ανωτέρω τέλη".

 Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Κυπαρισσίας είπε: "Όλα τα σχολεία χρεώνονται ετησίως 113,00 ευρώ. Το ποσόν δεν θεωρείται υπερβολικό αλλά λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις σημερινές συνθήκες οικονομικής δυσπραγίας ,και στα πλαίσια της κοινωνικής πολιτικής  που πρέπει να εφαρμόζεται σε ευαίσθητα κοινωνικά θέματα, όπως είναι αυτό της Παιδείας, προτείνω την  διαγραφή των τελών ύδρευσης σε όλα τα σχολεία της περιοχής για το έτος 2012 και για όλες τις παλαιότερες οφειλές όπου υπάρχουν. Σήμερα οι οφειλές αυτές ανέρχονται στο ποσό των 1361,00 ευρώ", κατέληξε ο κ. Παν. Γυφτάκης επισφραγίζοντας το αποτέλεσμα της απόφασης.


ΑΠΟ kyparissiotis

Δεν υπάρχουν σχόλια: