ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΛΑΤΗ: ΕΡΓΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ


  Πριν από λίγο καιρό ξεκινήσαμε να κάνουμε κάποια  έργα στο χωριό μας με σκοπό τη βελτίωση της εικόνας του προς τα έξω. Τα έργα που θα διαβάσετε πιο κάτω είναι από τα χρήματα των ίδιων των συγχωριανών μας και όχι από τον Δήμαρχο ή από άλλο κρατικό φορέα.

  1) Καθαρισμός των νεκροταφείων:   ‘Όλοι μας θυμόμαστε τα νεκροταφεία μας σε τι κατάσταση ήτανε. Μπήκε εργάτης και στα δύο και σήμερα είναι σε πολύ καλή κατάσταση. 

  2) Αγ. Αθανάσιος: Τοποθέτηση κουπαστής. Στην εξωτερική σκάλα του Αγ. Αθανασίου
τοποθετήθηκε η κουπαστή που ήτανε απαραίτητη.

  3) Αγ. Αθανάσιος: Νέα μάντρα. Η μάντρα είχε ραγίσει  (το δεξιό και το αριστερό τμήμα της όπως ανεβαίνουμε τη σκάλα) με αποτέλεσμα να είναι επικίνδυνη, ιδίως  όμως το δεξιό της τμήμα ήτανε σε οριακό σημείο. Γκρεμίστηκε το παλιό δεξιό τμήμα και χτίστηκε καινούργιο, ενώ στα άμεσα σχέδια είναι και το αριστερό τμήμα.
  
4) Διόρθωση πόρτας νεκροταφείου στα αλώνια: Αυτή η πόρτα είχε στερεωθεί με σύρματα και είχε πρόβλημα στο κλείσιμο. Βγήκανε τα σύρματα τοποθετηθήκανε οι μεντεσέδες με τώρα κλείνει ικανοποιητικά.  
  
5) Αγ. Κων/νος κ΄Αγ. Ελένη: Διόρθωση της πόρτας στην αποθήκη.  Στη συγκεκριμένη πόρτα  είχε χαλάσει  η κλειδαριά με αποτέλεσμα η πόρτα νε είναι ανοιχτή και να κινδυνεύουνε τα πράγματα που ήτανε μέσα, ενώ έλειπε και το τζάμι της. Ήρθε σιδεράς την στερέωσε, μπήκε λουκέτο ασφαλείας και επι πλέον τοποθετήθηκε το τζάμι. Το επόμενο βήμα είναι το βάψιμο της πόρτας.

6) Αγ. Κων/νος κ΄Αγ. Ελένη: Διόρθωση παραθυριού στο ιερό. Στο συγκεκριμένο παράθυρο είχε σπάσει το χερούλι με αποτέλεσμα το παράθυρο να είναι συνέχεια ανοιχτό. Ήρθε ο σιδεράς και έγινε η επισκευή του.
  
7) Σχολείο: Καθαρισμός προαυλίου. Στο προαύλιο του σχολείου μας είχανε μεγαλώσει τα χορτάρια με αποτέλεσμα να έχει άσχημη όψη. Προσφέρθηκε εθελοντής (προτιμάει την ανωνυμία)  και με το χορτοκοπτικό του καθάρισε το προαύλιο εντελώς δωρεάν.
  
Τα έργα όμως δεν σταματάνε εδώ. Στις αμέσως  επόμενες ημέρες  θα συνεχίσουμε με το σχολείο, το νεκροταφείο στα αλώνια,  κ΄την κεντρική βρύση.  Σε αυτή την μεγάλη μας προσπάθεια δεν βοήθησε μόνο το χωριό. Σημαντική ήτανε και η βοήθεια του Συλλόγου μας που στην αρχή έδωσε 400E, και στη συνέχεια έδωσε όλα τα κέρδη από την καλοκαιρινή εκδήλωση (300E) για την συνέχιση των έργων στο χωριό μας. 
  Πρέπει να σημειώσουμε ότι μεγάλη ήτανε η βοήθεια από τα άτομα πού προσφέρθηκαν εθελοντικά χωρίς καμία  πληρωμή και τα οποία μου είπανε ότι πάλι θα βοηθήσουνε αφιλοκερδώς όταν τους ζητηθεί.  
  Πιστεύω ότι όλοι μας θα πρέπει να βοηθήσουμε σε αυτή μας την προσπάθεια που γίνεται στο χωριό μας. ‘Όποιος θέλει να βοηθήσει  (ή να ζητήσει περισσότερες πληροφορίες ) ας επικοινωνήσει μαζί μου στο E-MAIL που υπάρχει στο blog του χωριού μας ή ας με πάρει τηλέφωνο. 

  Φώτο από τα έργα  στο χωριό μας.

Η κουπαστή στον Αγ. Αθανάσιο
Το δεξιό τμημα της νέας μάντρας στον Αγ. Αθανάσιο

Το δεξιό τμημα της νέας μάντρας στον Αγ. Αθανάσιο

 Τοποθέτηση μεντεσέδων και στερέωση της πόρτας στο νεκροταφείο στα Αλώνια

Τοποθέτηση μεντεσέδων και στερέωση της πόρτας στο νεκροταφείο στα Αλώνια

 Αγ. Κων/νος κ΄Αγ. Ελένη. Επισκεύη της πόρτας στην αποθήκη του ναού

 Αγ. Κων/νος κ΄Αγ. Ελένη. Επισκεύη της πόρτας στην αποθήκη του ναού

TASOSPLATI. 4/9/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: