ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή, 9 Σεπτεμβρίου 2012

Κήπος: εργασίες Σεπτεμβρίου στα φυτά μας

Ο Σεπτέμβριος μπήκε για τα καλά, το φθινόπωρο είναι εδώ και τα φυτά μας χρειάζονται τη φροντίδα μας.
Ορισμένες εργασίες που πρέπει να κάνουμε στον κήπο μας το Σεπτέμβριο:
1.Λιπαίνουμε τα φυτά με το κατάλληλο λίπασμα ανάλογα με το φυτό.Πρέπει να αποφεύγουμε την λίπανση τις πολύ ζεστές μέρες.
2.Κλαδεύουμε τα χρυσάνθεμα αφαιρώντας τις κορυφές.Μαζεύουμε τα πεσμένα φύλλα, διότι εκεί μπορεί μα συγκεντρωθούν τα επιβλαβή έντομα.
3.Μεγάλη προσοχή θέλει ο δάκος της ελιάς.Για να αποφύγουμε, αν θέλουμε τα ραντίσματα με
εντομοκτόνο, μπορούμε να βάλουμε δακοπαγίδες
4.Σεπτέμβρης, ο μήνας που πρέπει να βάλουμε τους ανοιξιάτικους βολβούς, να κάνουμε τις μεταφυτεύσεις των φυτών στις γλάστρες, προσθέτοντας ανάλογα με το φυτό και το κατάλληλο χώμα και λίπασμα.
5.Σκαλίζουμε τον λαχανόκηπο, ξεβοτανίζουμε και τον επόμενο μήνα πολλαπλασιάζουμε με μοσχεύματα θάμνους δένδρα και γεράνια, με καταβολάδες τα αναρριχόμενα.
6.Συνεχίζουμε τους ψεκασμούς των κωνοφόρων με μυκητοκτόνα.
7.Στο γκαζόν πρέπει να γίνει αερισμός, αποβρύωση, λίπανση, συμπλήρωση των κενών με γκαζόν και αφαίρεση του γκαζόν από όπου δεν χρειάζεται με ριζοκόψιμο και μείωση του ποτίσματος.
8.Αυτόν τον μήνα πρέπει να αντικαταστήσουμε το επιφανειακό χώμα στα φυτά που θέλουν όξινο χώμα και τον άλλο μήνα σταματάμε την λίπανση.
Πηγή: DIYTV
ΑΠΟ http://www.econews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη