ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Η 15χρονη Μυρτώ άνοιξε τα μάτια της

Μετά από 50 ημέρες στην εντατική, η 15χρονη Μυρτώ κατάφερε να ανοίξει τα μάτια της και να σφίξει το χέρι της μητέρας της. Παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις των γιατρών, η νεαρή δείχνει ότι σιγά σιγά μπορεί να εστιάζει το βλέμμα της και να ανακτά επικοινωνία με το περιβάλλον.
Την περασμένη Πέμπτη πραγματοποιήθηκε ιατρικό συμβούλιο στο "Αττικόν" για να εκτιμηθεί η υγεία της 15χρονης και να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις. Στο συμβούλιο συμμετείχαν 12 γιατροί, ανάμεσα τους και ο κορυφαίος νευροχειρουργός Δαμιανός Σακκάς, στον οποίο είχε τηλεφωνήσει η μητέρα της μικρής και τον είχε παρακαλέσει να είναι παρών
.
Σημάδια βελτίωσης και ανάκτηση επικοινωνίας με το περιβάλλον
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της "Real News", η μητέρα της μικρής δήλωσε στην εφημερίδα: "Νοιώθω απέραντη ευγνωμοσύνη για τον κ. Σακκά που ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση μου και δέχτηκε να βοηθήσει τη Μυρτώ, παρά το φορτωμένο πρόγραμμα του. Είδε τη μικρή, στη συνέχεια μελέτησε τις εξετάσεις της και την επισκέφθηκε για δεύτερη φορά. Μου είπε πως η κατάσταση της είναι πολύ καλύτερη από την εικόνα που αποτυπώνεται στη μαγνητική και ότι με τις κατάλληλες κινήσεις από εδώ και πέρα θα παρουσιάσει σημαντική βελτίωση".
Η 15χρονη δε μιλάει ακόμα, καθώς έχει υποβληθεί σε τραχειοτομή, ωστόσο οι δικοί της που είναι συνεχώς στο πλευρό της, κάνουν τα πάντα για να παίρνει τα κατάλληλα ερεθίσματα.
Τις βάζουν να ακούει την αγαπημένη της μουσική με ακουστικά, της διαβάζουν παραμύθια και της μιλούν ασταμάτητα, τις ώρες που επιτρέπεται η είσοδος στην εντατική.
"Τις τελευταίες ημέρες έχει καταφέρει να εστιάσει το βλέμμα της στις κινήσεις που βλέπει", λέει η μητέρα της και συνεχίζει: "Προσπαθώ να της λέω πράγματα που της αρέσουν, όπως ότι θα πάμε μαζί στην Κορέα, ένα ταξίδι που πάντα ονειρευόταν και μάζευε χρήματα για αυτό. Με κοιτάζει και κλαίει, σαν να έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί την κατάσταση της και σαν να μου ζητάει βοήθεια. Αλλά δεν μπορώ να τη βοηθήσω...".
Από τον Ιούλιο, όταν και δέχτηκε την επίθεση, η Μυρτώ παρέμενε σε βαθύ κώμα παρότι οι γιατροί την είχαν βγάλει από την καταστολή. Στο τέλος Αυγούστου, άρχισε η μεταστροφή στην υγεία της.
"Μια μέρα που μπήκα στην εντατική και άρχισα να της μιλάω όπως πάντα, αντιλήφθηκα ότι αντιδρούσε έστω και ανεπαίσθητα. Αρχικά οι γιατροί πίστευαν πως είναι ιδέα μου, στην πορεία όμως η Μυρτώ απέδειξε ότι είχε πάντα μέσα της μεγάλη δύναμη, ότι είχε γερή κράση", είπε η Μ. Κοτρώτσου, μητέρα της μικρής.
Σε κέντρο αποκατάστασης
Απόφαση του ιατρικού συμβουλίου ήταν η 15χρονη να βγει από την εντατική και να μεταφερθεί σε κέντρο αποκατάστασης στο Ρίο ή στη Λάρισα, ώστε να αρχίσει να υποβάλλεται συστηματικά σε φυσικοθεραπείες.
Οι γονείς της θα μεταβούν στη Λάρισα για να εξετάσουν το ενδεχόμενο μεταφοράς της εκεί. Στο μέλλον όμως θα πρέπει να επιστρέψει στο "Αττικόν" για νέα χειρουργική επέμβαση στο κεφάλι, ενώ στη συνέχεια ο κ. Σακκάς πρότεινε στους γονείς της να τη μεταφέρουν σε ειδικό κέντρο αποκατάστασης στη Γερμανία.
Η μητέρα της δήλωσε στη "Real":
"Ο Θεός βοήθησε τη Μυρτώ να ζήσει. Από την πρώτη στιγμή ήταν τυχερή μέσα στη τραγωδία που της συνέβη, αφού τη βρήκαμε έγκαιρα και καταφέραμε να τη μεταφέρουμε ζωντανή στην Αθήνα. Ακόμα όμως έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, αφού τα τραύματα ήταν βαρύτατα και δεν ξέρουμε τι βλάβες έχουν προκληθεί.
Είμαστε όμως στο πλευρό της και έχουμε τη συμπαράσταση όλων, γι΄ αυτό και είμαι σίγουρη πως θα τα καταφέρουμε". Ο ΟΤΕ στον οποίο εργάζεται η Μ. Κοτρώτσου, έχει διαθέσει στην οικογένεια μία γιατρό που είναι συνεχώς στο πλευρό τους, συντονίζοντας όλες τις απαραίτητες ενέργειες.

ΑΠΟ http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...