ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Σε όσους δηλώνουν εισόδημα κάτω από 30.000 ευρώ το επίδομα πετρελαίου

Με εισοδηματικό κριτήριο στα 30.000 ευρώ σχεδιάζεται να δοθεί το επίδομα πετρελαίου για φέτος, αν και όποτε εξασφαλιστούν και τα αναγκαία κονδύλια. Το σχέδιο πάσχει όμως εξ ορισμού, αφού πάμπολλοι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν «προσαρμόσει» τα εισοδήματά τους σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ οι μισθωτοί που δεν μπορούν να τα κρύψουν, κινδυνεύουν να χάσουν το επίδομα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επικρατέστερο............


σενάριο που εξετάστηκε σήμερα στη σύσκεψη της διακομματικής επιτροπής που συνεδρίασε υπό τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, προβλέπει ότι:

- η εξίσωση του ειδικού φόρου πετρελαίου θέρμανσης θα φτάσει στο 80% του φόρου στο κίνησης.

- δεν θα διαφοροποιείται το επίδομα ανάλογα με την τιμή πώλησης του καυσίμου που θα είναι μία και ενιαία για όλη την επικράτεια.

- το επίδομα θα δίνεται μόνο επί του τιμολογίου που θα προσκομίζεται από τον φορολογούμενο. Θα δίνεται μέσω του Ήφαιστος και θα είναι μόνο «επίδομα πετρελαίου». Δεν θα καλύπτει δηλαδή αγοραστές φυσικού αερίου ή ξύλων-pellet.

- κατ’εξαίρεση μελετάται να δοθεί και επίδομα «ακραίας φτώχειας» (δηλαδή αν πχ και οι δύο γονείς είναι άνεργοι). Θα δίνεται ανεξαρτήτως τιμολογίου και καυσίμου θέρμανσης και θα είναι σταθερό ποσό.

- θα τεθεί πλαφόν στα τετραγωνικά της κατοικίας: θα καλύπτει μόνο για τα πρώτα 120τ.μ. της επιφανείας της. Αν κάποιος έχει πάνω από 120 και πληροί τα υπόλοιπα κριτήρια θα παίρνει επίδομα μόνο για τα 120 τετραγωνικά.

- δεν παίρνει το επίδομα όποιος έχει τεκμήρια πολυτελούς διαβίωσης (σκάφη, πισίνες κλπ.)

- τα περιουσιακά κριτήρια που τίθενται είναι: πλαφόν στην αντικειμενική αξία της κατοικίας έως 150.000 ευρώ και για ετήσιο εισόδημα έως 30.000 ευρώ.

Αυτοί που εξαιρούνται είναι 750.000 φορολογούμενοι και αυτοί που το παίρνουν είναι 4,5εκ. φορολογούμενοι.

Θα ισχύσουν οι ίδιες γεωγραφικές ζώνες που ίσχυσαν πέρυσι. Το επίδομα θα κλιμακώνεται από 200-400 ευρω αλλά στις περισσότερες περιοχές δεν θα μπορέσει να καλύπτει την πραγματική επιβάρυνση, που σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη σύσκεψη διαμορφώνεται ως εξής:

Ειδικότερα:



- στην ΑΆ ζώνη εντάσσονται οι νομοί Γρεβενών, Κοζάνης, Φλώρινας, Καστοριάς, Δράμας κ.ά.

- στη ΒΆ ζώνη εντάσσονται οι νομοί Αρκαδίας, Ιωαννίνων, Πέλλας, Εβρου, Σερρών, Ροδόπης κ.ά.

- στη ΓΆ ζώνη ανήκουν περιοχές όπως η Αττική, η Κέρκυρα, η Λευκάδα, η Θεσπρωτία, η Πρέβεζα κ.ά.

- στη ΔΆ ζώνη ανήκουν η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, η Μεσσηνία, η Λακωνία κ.ά.

ΠΗΓΗ protothema.gr

ΑΠΟ http://filiatranews.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: