ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη, 9 Αυγούστου 2012

Φεύγει ο καύσωνας... Έρχονται μπουρίνια


 Για σήμερα Πέμπτη, στις περιοχές της Β. Ελλάδας η θερμοκρασία δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 35-36 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις νότιες περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας ο υδράργυρος θα παραμείνει στους 38-39 βαθμούς.

Στο Ιόνιο το θερμόμετρο θα δείξει 37-38 βαθμούς, στις Κυκλάδες η θερμοκρασία θα είναι δύο με τρεις βαθμούς χαμηλότερη, ενώ στις περιοχές της νότιας Κρήτης και τα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου 38 και 37 βαθμούς αντίστοιχα. Σύμφωνα με την πρόγνωση των
μετεωρολόγων αναμένεται να σημειωθούν καταιγίδες στα κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά της χώρας.

 Το σκηνικό του καιρού αλλάζει από αύριο Παρασκευή και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, καθώς τα μετεωρολογικά στοιχεία δείχνουν καταιγίδες, τοπικά ισχυρές, στο Ιόνιο, κατά μήκος της Δυτικής Ελλάδας, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία, τη Θράκη, ενώ αισθητή θα είναι και η πτώση της θερμοκρασίας. Στη βόρεια Ελλάδα δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 32 βαθμούς Κελσίου και στις νότιες ηπειρωτικές περιοχές τους 33.

Αναλυτικά:

Παρασκευή
Καιρός: αρχικά στη δυτική-κεντρική Μακεδονία, τη βόρεια Θεσσαλία, το βορειοδυτικό Αιγαίο και από το μεσημέρι στα υπόλοιπα ηπειρωτικά (πλην Θράκης), νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρές. Εξασθένηση των φαινόμενων το βράδυ στις περισσότερες περιοχές. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: σε πτώση.

Σάββατο
Καιρός: αρχικά στη δυτική-κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, το βορειοδυτικό Αιγαίο και βαθμιαία στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά, νεφώσεις με σποραδικές βροχές και καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: σε μικρή περαιτέρω πτώση.

Κυριακή

Καιρός: στη δυτική-κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, το βόρειο Αιγαίο, την Εύβοια και βαθμιαία στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, νεφώσεις με σποραδικές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα που κατά τόπους τις πρωινές ώρες πιθανώς να είναι έντονα από το απόγευμα θα ασθενήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις με πιθανότητα όμβρων στα νησιά του Ιονίου και την ορεινή Κρήτη.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στα πελάγη 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: χωρίς αξιόλογη μεταβολή με τη μέγιστη τιμή στους 28 με 31 βαθμούς στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Δευτέρα
Καιρός: γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με πιθανότητα πρόσκαιρων όμβρων στα ορεινά.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: σε μικρή άνοδο.

Τρίτη
Καιρός: γενικά αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: σε νέα μικρή άνοδο.

ΑΠΟ http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΕΝΕΤΙΚΟΥ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟΥ ΜΑΣ

Δείτε το εσωτερικό του υδραγωγείου μας, όπως το τράβηξαν οι σπηλαιολόγοΙ