ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

«Όχι στο κλείσιμο των περιφερειακών ΔΟΥ της Νότιας Πελοποννήσου»

Το σχέδιο απόφασης του υπουργείου Οικονομικών που είδε το φως της δημοσιότητας, για την απόφαση αναστολής λειτουργίας ορισμένων ΔΟΥ μεταξύ των άλλων προβλέπει την αναστολή - κατάργηση από 1-11-2012 των ΔΟΥ Κυπαρισσίας - Πύλου - Μεσσήνης - Δημητσάνας - Παράλιου Αστρους - Λεωνιδίου - Μολάων - Σκάλας και Γυθείου και από 1-9-2012 της ΔΟΥ Μεγαλόπολης.
Η υλοποίηση αυτού του σχεδίου:
1. Θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών, ιδιαίτερα με τις
μετακινήσεις αφού οι πολίτες θα χρειάζεται να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις με μεγάλο κόστος προκειμένου να έχουν πρόσβαση στις νομαρχιακές ΔΟΥ.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η Κυπαρισσία απέχει από την Καλαμάτα 1 ώρα, το Λεωνίδιο από την Τρίπολη 1.30 ώρα, οι Μολάοι από την Σπάρτη 1.30 ώρα, παράλληλα δεν προβλέπεται κάποιος εναλλακτικός τρόπος εξυπηρέτησης των πολιτών ούτε από τον συνολικό σχεδιασμό προκύπτει ότι δεν θα είναι απαραίτητη φυσική παρουσία των φορολογουμένων στις ΔΟΥ προκειμένου να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις τους.
Η ηλεκτρονική εξυπηρέτηση απευθύνεται σε λίγους γνώστες της ηλεκτρονικής τεχνολογίας ενώ οι πολλοί θα αναγκαστούν να πληρώνουν αδρά τα διάφορα ιδιωτικά γραφεία για να εξυπηρετηθούν. Ετσι η δημόσια υπηρεσία μετατρέπεται από δημόσιο αγαθό σε εμπορεύσιμο είδος.
2. Θα υπάρξουν προβλήματα στη στέγαση των νομαρχιακών ΔΟΥ, αφού διπλάσιος αριθμός υπαλλήλων θα εργάζεται σε κτήρια που δεν επαρκούν για τους ήδη υπηρετούντες, εκτός εάν το υπουργείο έχει σχέδιο απολύσεων, υποχρεωτικών μετατάξεων κατ’ επιταγή των πολιτικών για εργασιακή εφεδρεία και απολύσεις 150.000 υπαλλήλων, που προτείνει η τρόικα.
3. Οι εργαζόμενοι που υπηρετούν σήμερα στις υπό κατάργηση ΔΟΥ θα επιβαρύνονται καθημερινά με το κόστος της μετακίνησής τους που θα είναι εξοντωτικό για όσους διανύουν μεγάλες αποστάσεις (π.χ. Κυπαρισσία - Πύλο - Δημητσάνα - Λεωνίδιο - Μολάοι) μισός μισθός.
4. Η κατάργηση των ΔΟΥ θα δημιουργήσει ιδιαίτερα προβλήματα που σχετίζονται με την υποβάθμιση και τον οικονομικό μαρασμό των ευρύτερων περιοχών των συγκεκριμένων επαρχιών, αφού αποψιλώνονται από λειτουργίες, οι οποίες αντικειμενικά συμβάλλουν στην τοπική και περιφερική ανάπτυξη.
Σίγουρα απαιτούνται αλλαγές για την καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, που έχουν να κάνουν με την εσωτερική αναδιοργάνωση των ΔΟΥ, τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη ηλεκτρονικού συστήματος εξυπηρέτησης και διασταύρωσης, την αύξηση των οργανικών θέσεων με προσλήψεις ή μετατάξεις εξειδικευμένου προσωπικού, την απλοποίηση των φορολογικών διαδικασιών με την ριζική αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος την ανάπτυξη του ελεγκτικού ρόλου των ΔΟΥ και ανάδειξή τους σε κύριο έργο τους, και τέλος την λειτουργία και στελέχωση των υπηρεσιών με αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΕΚΕ για μεταβίβαση τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία καταναλωτών

22/04/2024  13:00 «Πληθαίνουν οι υποθέσεις μεταβίβασης τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία των καταναλωτών. Έξι χρόνια...