ΝΕΑ κατηγοριοποίηση για την ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών
και τη διευκόλυνση των καταναλωτών, αλλά και αυστηρότερους ελέγχους,
προβλέπει το «πακέτο» του επιτρόπου Γεωργίας για το ελαιόλαδο.
Μια δέσμη προτάσεων που έχουν σκοπό να θωρακίσουν το ευρωπαϊκό ελαιόλαδο από την κρίση την οποία αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια και να βοηθήσει τους παραγωγούς αν αντεπεξέλθουν στη συνεχή μείωση του εισοδήματός τους έχει επεξεργαστεί η Κομισιόν. Το σχέδιο, που φέρει τη σφραγίδα του επιτρόπου Γεωργία της Ε.Ε. Ντάσιαν Τσιόλος, φιλοδοξεί να αλλάξει το τοπίο της ελαιοκομίας και έχει
ήδη γνωστοποιηθεί στους υπουργούς των ελαιοπαραγωγών χωρών, οι οποίοι τώρα καλούνται να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε παλαιότερα, όταν οι τιμές του ελαιολάδου έκαναν «κύκλο» και μια σειρά από καλές χρονιές ακολουθούσε κατά κανόνα μία σειρά από κακές, τα τελευταία χρόνια οι ελαιοκαλλιεργητές βλέπουν το εισόδημά τους να διολισθαίνει ολοένα και χαμηλότερα. Έτσι, έπειτα από δυναμικές κινητοποιήσεις, κυρίως των Ισπανών, η Κομισιόν αποφάσισε να κινητοποιηθεί κατά τη διάρκεια μιας σεζόν με υψηλά αποθέματα. Οι υπάρχοντες μηχανισμοί δεν μπόρεσαν να στηρίξουν τις τιμές. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στους τελευταίους επτά μήνες τρεις φορές έχει ενεργοποιηθεί το μέτρο της ιδιωτικής αποθεματοποίησης, χωρίς όμως να επηρεάσει τις τιμές. Με το νέο σχέδιο δράσης, ο επίτροπος κ. Τσιόλος ελπίζει να προσφέρει την απαραίτητη ενίσχυση στον κλάδο για τη διάθεση του προϊόντος του, καθώς διαπιστώνεται ότι η κατανάλωση εντός και εκτός Ευρώπης έχει μεγάλα περιθώρια αύξησης. Το σχέδιο δράσης χωρίζεται σε έξι κεφάλαια: έλεγχος ποιότητας, αναδιάρθρωση του κλάδου, αλυσίδα προστιθέμενης αξίας, προώθηση, λειτουργία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου και ανταγωνισμός με τις τρίτες χώρες.
Ανάμεσα στα μέτρα που έχουν προταθεί είναι αλλαγές στο σύστημα της κατηγοριοποίησης, ώστε να «εκφράζονται καλύτερα τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά των διάφορων τύπων ελαιολάδου». Συζητείται, για παράδειγμα, να υπάρξει και μα νέα κατηγορία στο πλαίσιο των παρθένων ελαιολάδων, που θα χαρακτηρίζει την «top” ποιοτική κατηγορία. Στο σχέδιο δράσης αναφέρεται ακόμα η ανάγκη για καταπολέμηση της απόσμησης, δηλαδή των μεθόδων που χρησιμοποιούνται ώστε κατώτερης ποιότητας ελαιόλαδα να πωλούνται ως εξαιρετικά παρθένα.
Οι αλλαγές που προωθούνται σε ευρωπαικό επίπεδο...
Η ομάδα των Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων που έκαναν την προεργασία για τη διαμόρφωση του σχεδίου δράσης, ζητάει να υπάρξουν οι εξής αλλαγές:
-Μείωση της επιτρεπόμενης περιεκτικότητας σε στιγμασταδιένιο, ώστε να διευκολυνθεί ο εντοπισμός των προσμίξεων με άλλα φυτικά έλαια.
-Μείωση του επιτρεπόμενου ορίου αλκυλικών εστέρων, ώστε να αποκλειστούν περισσότερα αποσμωμένα έλαια.
-Οριστική έγκριση μιας «ολοκληρωμένης μεθόδου» για τον εντοπισμό εξωγενών ελαίων στα ελαιόλαδα
-Υιοθέτηση μιας μεθόδου για τον καθορισμό της ποσότητας διγλυκερίδιων και τριγλυκεριδίων στα ελαιόλαδα, την καταπολέμηση της νοθείας και την εκτίμηση της φρεσκότητας του προϊόντος.
Ανάμεσα στις αλλαγές που έχουν προταθεί είναι και η διενέργεια συχνότερων ελέγχων, καθώς και η επιβολή κυρώσεων, η αναφορά εκ μέρους των κρατών – μελών όλων των παραβάσεων που εντοπίζουν και των κυρώσεων που επιβάλλουν στα εστιατόριο...
Μια δέσμη προτάσεων που έχουν σκοπό να θωρακίσουν το ευρωπαϊκό ελαιόλαδο από την κρίση την οποία αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια και να βοηθήσει τους παραγωγούς αν αντεπεξέλθουν στη συνεχή μείωση του εισοδήματός τους έχει επεξεργαστεί η Κομισιόν. Το σχέδιο, που φέρει τη σφραγίδα του επιτρόπου Γεωργία της Ε.Ε. Ντάσιαν Τσιόλος, φιλοδοξεί να αλλάξει το τοπίο της ελαιοκομίας και έχει
ήδη γνωστοποιηθεί στους υπουργούς των ελαιοπαραγωγών χωρών, οι οποίοι τώρα καλούνται να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε παλαιότερα, όταν οι τιμές του ελαιολάδου έκαναν «κύκλο» και μια σειρά από καλές χρονιές ακολουθούσε κατά κανόνα μία σειρά από κακές, τα τελευταία χρόνια οι ελαιοκαλλιεργητές βλέπουν το εισόδημά τους να διολισθαίνει ολοένα και χαμηλότερα. Έτσι, έπειτα από δυναμικές κινητοποιήσεις, κυρίως των Ισπανών, η Κομισιόν αποφάσισε να κινητοποιηθεί κατά τη διάρκεια μιας σεζόν με υψηλά αποθέματα. Οι υπάρχοντες μηχανισμοί δεν μπόρεσαν να στηρίξουν τις τιμές. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στους τελευταίους επτά μήνες τρεις φορές έχει ενεργοποιηθεί το μέτρο της ιδιωτικής αποθεματοποίησης, χωρίς όμως να επηρεάσει τις τιμές. Με το νέο σχέδιο δράσης, ο επίτροπος κ. Τσιόλος ελπίζει να προσφέρει την απαραίτητη ενίσχυση στον κλάδο για τη διάθεση του προϊόντος του, καθώς διαπιστώνεται ότι η κατανάλωση εντός και εκτός Ευρώπης έχει μεγάλα περιθώρια αύξησης. Το σχέδιο δράσης χωρίζεται σε έξι κεφάλαια: έλεγχος ποιότητας, αναδιάρθρωση του κλάδου, αλυσίδα προστιθέμενης αξίας, προώθηση, λειτουργία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου και ανταγωνισμός με τις τρίτες χώρες.
Ανάμεσα στα μέτρα που έχουν προταθεί είναι αλλαγές στο σύστημα της κατηγοριοποίησης, ώστε να «εκφράζονται καλύτερα τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά των διάφορων τύπων ελαιολάδου». Συζητείται, για παράδειγμα, να υπάρξει και μα νέα κατηγορία στο πλαίσιο των παρθένων ελαιολάδων, που θα χαρακτηρίζει την «top” ποιοτική κατηγορία. Στο σχέδιο δράσης αναφέρεται ακόμα η ανάγκη για καταπολέμηση της απόσμησης, δηλαδή των μεθόδων που χρησιμοποιούνται ώστε κατώτερης ποιότητας ελαιόλαδα να πωλούνται ως εξαιρετικά παρθένα.
Οι αλλαγές που προωθούνται σε ευρωπαικό επίπεδο...
Η ομάδα των Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων που έκαναν την προεργασία για τη διαμόρφωση του σχεδίου δράσης, ζητάει να υπάρξουν οι εξής αλλαγές:
-Μείωση της επιτρεπόμενης περιεκτικότητας σε στιγμασταδιένιο, ώστε να διευκολυνθεί ο εντοπισμός των προσμίξεων με άλλα φυτικά έλαια.
-Μείωση του επιτρεπόμενου ορίου αλκυλικών εστέρων, ώστε να αποκλειστούν περισσότερα αποσμωμένα έλαια.
-Οριστική έγκριση μιας «ολοκληρωμένης μεθόδου» για τον εντοπισμό εξωγενών ελαίων στα ελαιόλαδα
-Υιοθέτηση μιας μεθόδου για τον καθορισμό της ποσότητας διγλυκερίδιων και τριγλυκεριδίων στα ελαιόλαδα, την καταπολέμηση της νοθείας και την εκτίμηση της φρεσκότητας του προϊόντος.
Ανάμεσα στις αλλαγές που έχουν προταθεί είναι και η διενέργεια συχνότερων ελέγχων, καθώς και η επιβολή κυρώσεων, η αναφορά εκ μέρους των κρατών – μελών όλων των παραβάσεων που εντοπίζουν και των κυρώσεων που επιβάλλουν στα εστιατόριο...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου